Тайван засече 3 военни кораба и 13 китайски самолета около острова

Тайванското министерство на отбраната заяви, че е засякло три военни кораба и 13 китайски самолета около острова, след като президентът Цай Инг-уен се завърна от Съединените щати, съобщи АФП.


Министерството на националната отбрана заяви, че към 6 ч. местно време (22:00 GMT) в събота около Тайван са били засечени три кораба и 13 самолета, а "4 от засечените самолети са пресекли средната линия на Тайванския проток и са навлезли в югоизточната ADIZ на Тайван".

В събота Китай обяви, че започва тридневни военни учения в Тайванския проток.

Командването на Източния щаб на Народноосвободителната армия на Китай заяви, че учението "Обединен остър меч" ще се проведе от 8 до 10 април за проверка на "бойната готовност".

В изявление на НОАК старши полковник Ши И, говорител на Източното командване, заяви, че "Обединен остър меч" ще включва учения на полицейски патрули в Тайванския проток, "на север и на юг от Тайван, както и в морското и въздушното пространство на изток от Тайван".

Стъпката следва срещата в Калифорния между тайванския президент Цай Инг-уен и председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти.

Китай разглежда самоуправляващия се Тайван като част от своята територия и се е зарекъл един ден да го завладее, при необходимост със сила./БГНЕС