Тайванският президент е на посещение в САЩ

Президентът на Тайван Цай Инг-уен пристигна в Ню Йорк за посещение, което предизвика заплахи за ответни мерки от страна на Китай, предаде АФП.

Цай се отбива в Съединените щати на път за Централна Америка, където ще се срещне с лидерите на Гватемала и Белиз, за да укрепи връзките с тези дипломатически съюзници. На връщане към Тайван тя ще спре в Калифорния, където Маккарти беше заявил, че ще се срещне с нея.

Китай твърди, че демократичният остров е част от неговата територия, която един ден ще бъде отвоювана, а съгласно принципа "Един Китай" никоя държава не може да поддържа официални връзки както с Пекин, така и с Тайпе.

Пекин предупреди, че е категорично против всяка среща между Цай и Маккарти и обеща да предприеме "решителни мерки", ако тя се състои.

В отговор САЩ заявиха, че Китай не трябва да използва спирането на Цай като претекст за агресивни действия около Тайванския проток.

Пред хотела на Цай в Ню Йорк бурно се събраха десетки пропекински демонстранти, размахващи червеното знаме на Китай, докато наблизо също толкова голяма група протайвански настроени хора се радваха и размахваха своето знаме и американските звезди и ивици.

Сю Сюеюан, отговорник за делата в китайското посолство във Вашингтон, заяви, че многократно е разговаряла директно с американски служители и ги е предупредила, че пътуването на Цай ще наруши основните интереси на Китай.

"Призоваваме САЩ да не повтарят играта с огъня по тайванския въпрос", каза тя пред репортери, намеквайки между другото за миналогодишното посещение в Тайван на тогавашния председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Пътуването на Цай следва решението на Хондурас този месец да открие дипломатически отношения с Пекин, с което Белиз и Гватемала остават сред едва 13-те държави, които имат официални връзки с Тайпе.

След като първо посети Ню Йорк, Цай ще се срещне с гватемалския си колега Алехандро Джаматей и с министър-председателя на Белиз Джон Брисено в съответните им страни, съобщиха от нейната канцелария.

След това тя ще спре в Лос Анджелис на път за дома.

Маккарти заяви, че ще се срещне с Цай, въпреки че разговорите все още не са потвърдени от тайванските власти.

Анализаторите твърдят, че посещението в САЩ идва в ключов момент, тъй като Пекин е засилил военния, икономическия и дипломатическия натиск върху Тайван, откакто Цай дойде на власт през 2016 г.

"Опитите на Пекин да отвлече дипломатическите партньори на Тайван ще доведат до това Тайван да развие по-тесни връзки със САЩ", казва Джеймс Лий, изследовател на отношенията между САЩ и Тайван в Academia Sinica.

Съединените щати остават най-важният съюзник на Тайван - и най-големият му доставчик на оръжие - въпреки че през 1979 г. промениха дипломатическото си признаване в полза на Пекин.

"Загубата на официални отношения с трети страни ще бъде компенсирана от задълбочаване на неофициалните отношения на Тайван", казва Лий.

Неотдавнашни посещения на чешка делегация и германски министър бяха посрещнати с упреци от Пекин.

Един от най-изтъкнатите вътрешни опоненти на Цай, бившият президент Ма Ин-джоу, беше в Китай - първото подобно пътуване на бивш тайвански лидер. /БГНЕС

Вашингтон / САЩ