Таксиметрови шофьори искат възстановяване на 21 унищожени стоянки заради промените по Патриарха

Таксиметрови шофьори се събраха на протест заради реорганизацията на движението по бул. Патриарх Евтимий, предаде репортер на БГНЕС.

“Унищожените 21 таксиметрови стоянки в широкия център на София без каквото и да е съгласуване с бранша, е конкретният повод за протеста ни. Без какъвто и да е диалог с нас бяха премахнати поредните таксиметрови стоянки заради реорганизацията на движението от ПП-ДБ-СС”. Това заяви пред БГНЕС Красимир Цветков от Националния таксиметров синдикат.

Цветков отбеляза, че таксиметровите компании си плащат авансово данъците, а кметът е поел ангажимент тези пари да се инвестират в таксиметрова инфраструктура, но това не се случва. “Нямаме диалог, кметът Терзиев бяга. Имахме уверението, че ще се намери решение стоянките да бъдат възстановени, но в неопределено време-това не ни устройва”, категоричен е Красимир Цветков. Той поиска спешно взаимодействие с ЦГМ относно репатрирането на автомобили паркирани върху таксиметровите стоянки. “Ние търпим санкции, искаме дебат относно възможностите за драстично увеличаване на общинската такса за репатриране на автомобил паркирал върху таксиметрова стоянка и този диалог към този момент не се случва от страна на Спаси София и Терзиев”, подчерта Цветков.

Той коментира, че кметът вчера се е опитал да осуети протеста. “Той се опита да го забрани като въведе забрана за спирането в зоната на Столична община, затова днес ще то проведем протеста в движение. Това ще причини по-голямо неудобство за софиянци в движението днес-вината е на Терзиев”, категоричен е председателят на Националния таксиметров синдикат.

Ако днешният протест не даде резултат от утре започват протестни действия на всички 131 таксиметрови стоянки в София. “Полицията ще бъде принудена да охранява от 07:00-22:00 ч. защото навсякъде ще има протестиращи таксиметрови шофьори, които да се включат в протеста. За всичко това да се сърдят на Васил Терзиев”, заяви още Цветков.

Според него кметът избягва диалог с него и осуетява протестните действия. “Очакваме днес да влезем в диалог, но до този момент виждаме, че такъв той не иска”, смята председателят на таксиметровия синдикат.

Диана Досева също заяви, че поради реорганизациите на движението те няма къде да спрат и да си вършат работата. “Всички говорят за екология, но никой не говори за обикалящите таксита, които няма къде да спрат. Ние искаме да си вършим работата без да пречим на движението”, категорична е Диана Досева.

Тя поясни, че и клиентите не са доволни. “Не можеш да вземеш възрастна жена от идеален център и да я караш да ходи 2 пресечки, за да се качи в колата ти”, заяви още Диана Досева.

Днешният протест ще протече по ул. Генерал Гурко, бул. Васил Левски, бул. Цар Освободител, улица 15 ноември, ул. Дунав и оттам нататък започват непрекъснато обикаляне по улиците Московска, Раковска, Врабча, 11-ти август. /БГНЕС