Талибаните предупредиха НАТО да не търси „продължаване на войната”

В събота талибаните предупредиха НАТО да не търси "продължаване на войната", докато алиансът претегля плюсовете и минусите на планираното оттегляне от Афганистан, предаде АФП.

Министрите на отбраната от подкрепяните от Вашингтон съюзници трябва да се срещнат следващата седмица, за да обсъдят дали 10-хилядната мисия на НАТО - предимно изпълняваща помощни функции - трябва да остане или да си отиде, докато насилието на талибаните бушува.

„Нашето послание към предстоящата министерска среща на НАТО е, че продължаването на окупацията и войната не е нито във ваш интерес, нито в интерес на вашия и нашия народ“, се казва в изявление на талибаните.

"Всеки, който се стреми към удължаване на войните и окупацията, ще носи отговорност за това, както и предишните две десетилетия."

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп сключи сделка с талибаните миналата година, съгласно която САЩ се съгласиха чуждестранните войски да напуснат Афганистан до май 2021 г. в замяна на условия, включително прекъсване на връзките с Ал-Кайда и откриване на мирни преговори с правителството на Кабул.

Администрацията на Джо Байдън заяви, че ще преразгледа сделката, като Пентагонът обвини афганистанската бунтовническа група, че не е изпълнила ангажимента си за намаляване на насилието.

Многолюден митинг в подкрепа на мира в Афганистан се проведе в град Херат.

021На свой ред талибаните обвиниха САЩ в нарушаване на споразумението и настояха, че ще продължат своята "битка и джихад", ако чуждестранните войски не напуснат до май.

В последните си дни на длъжност Тръмп едностранно намали американските сили в Афганистан до едва 2500 - най-малкото от началото на войната през 2001 г.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг многократно настоява, че членовете на НАТО трябва да решат „заедно“ за бъдещето на своята мисия и се надява Байдън да координира процеса по-тясно със съюзниците си.

"Ако решим да напуснем, рискуваме да застрашим мирния процес, рискуваме да загубим придобивките, които сме постигнали в борбата срещу международния тероризъм през последните години," каза шефът на НАТО по-рано този месец. "Ако решим да останем, рискуваме да продължим да участваме в трудна военна операция в Афганистан и рискуваме да увеличим насилието също и срещу войските на НАТО."

Талибаните в събота заявиха, че са "сериозно ангажирани" със сделката със САЩ, като твърдят, че "значително са намалили нивото на операциите".

Въстаниците започнаха поредица от офанзиви, заплашващи поне две стратегически провинциални столици в южната част на Афганистан през последните месеци. Те също са обвинени от правителството на САЩ и от властите в Кабул за вълна от атентати срещу журналисти, политици, съдии и активисти. Воюващите страни започнаха мирни преговори през септември, но напредъкът е по„ти незабележим и е под сянката на насилието./БГНЕС