Талибаните превзеха властта в Афганистан

Радикалното движение "Талибан" издигна знамето си над президентския дворец в Кабул, след като напълно окупира столицата на Афганистан, съобщи телевизионният канал "Ал Джазира".

На 15 август сутринта от Кабул бе получена информация, че талибаните, които контролират почти цялата територия на страната, са спрели на подстъпите към столицата и са излъчили представители в президентския дворец, за да преговарят с властите за мирно прехвърляне на властта в Кабул. Беше посочен кандидат за поста ръководител на преходното правителство - бившият министър на вътрешните работи на Афганистан и бивш посланик на страната в Германия Ахмад Джалали.

Междувременно ръководителят на Върховния съвет на Афганистан за национално помирение Абдула Абдула потвърди съобщенията в медиите, че президентът на ислямската република Ашраф Гани заедно с най -близкия си съветник са напуснали страната. Той нарече Гани „бивш“ държавен глава.

Малко по-късно Гани обяви в пост във Фейсбук, че е избягал от страната, за да предотврати „реки от кръв“, след като талибаните навлязоха в столицата, с което приключиха светкавичната си офанзива в цялата страна.

Гани, чието местонахождение остава неизвестно, заяви, че вярва, че ако беше останал, „безброй патриоти щяха да бъдат убити и град Кабул щеше да бъде унищожен“.

„Талибаните спечелиха ... и сега носят отговорност за честта, имуществото и самосъхранението на своите сънародници“, каза той в изявлението си.

Междувременно световните медии разпространиха кадри от резиденцията на избягалия президент Ашраф Гани, на които командирите на талибаните, заобиколени от многобройни въоръжени бойци, позират в дворцовите зали, включително в кабинета на държавния глава, празнувайки победата си. Един от техните лидери заяви, че пристигането в столицата „не предизвика възражения от американска страна“. Той потвърди, че движението координира разполагането на своите формирования в някои райони на Кабул с американците, като избягва места и съоръжения, „принадлежащи на американските сили“.

Движението обяви установяването на пълен контрол над всички столични държавни институции, както и организирането на нощни патрули в града. Талибаните са окупирали сградата на държавната телевизия, от ефира на която те призовават жителите „към спокойствие“. Съобщава се също, че въоръжените им части от други провинции на страната продължават да се струпват в Кабул.

Талибаните заявиха, че са влезли в града „за да гарантират сигурността и да предотвратят хаоса“.

Говорителят на талибаните Забихула Муджахид се обърна към жителите на Кабул с молба „да не изпадат в паника, когато талибаните се появят по улиците“ на града. Това, обаче, не успокои жителите на Кабул и много от тях се опитват да напуснат бързо столицата, въпреки призивите на вътрешното министерство да останат спокойни и да си стоят вкъщи.

Според публикации в социалните мрежи, градът се е превърнал в гигантски задръстен мравуняк - хората с коли се опитват да напуснат столицата, но в някои райони това вече не е възможно, така че хората просто изоставят колите си по пътищата и със семействата си напускат столицата пеш. Голяма част от жителите са закрили спешно банковите си сметки и са изтеглили всичките си спестявания.

Централата на НАТО заяви, че летището в Кабул остава под контрола на западните сили. Военен източник в Брюксел заяви пред ТАСС, че сигурността на летището в Кабул се осигурява от военните на САЩ, Великобритания и Турция.

Съединените щати обявиха, че преместват целия персонал на посолството си на летището, като за осигуряването на евакуацията на своите граждани там ще бъдат прехвърлени до 3 000 военни. Държавният секретар Антъни Блинкен заяви в ефира на NBC, че САЩ очакват да запазят дипломатическото си присъствие в Афганистан на територията на летището. Хеликоптери на въоръжените сили на САЩ евакуираха всички служители на дипломатическата мисия, както и притежатели на специална виза за бежанци - афганистанци, които са работили за американската армия.

Канада спира работата на посолството си в Афганистан от съображения за сигурност, а служителите на мисията се завръщат в родината си.

Швеция възнамерява да върне всички служители на дипломатическата мисия в Кабул не по-късно от понеделник. Правителството на Нидерландия реши да изпрати военен самолет в Афганистан, за да вземе служители на посолството и преводачи със семействата им. Започна и евакуацията на германското посолство в Кабул. По-рано Чехия, Дания, Норвегия, Германия и Нидерландия обявиха намерението си да евакуират служителите на своите дипломатически мисии.

Руското посолство в Афганистан заяви, че няма заплаха за дипломатическото представителство в Кабул, че не се налага евакуация и изрази готовност да сътрудничи с преходното афганистанско правителство.

По-рано талибаните бяха уверили, че ще гарантират сигурността на руското посолство в Кабул. Според Мохамад Сохаил Шахин,- говорител на катарския политически офис на талибаните, политиката на движението е да осигури безопасна среда за функционирането на руското и на други посолства.

Пакистанското посолство в Кабул възнамерява да работи нормално. Индия засега няма да евакуира посолството си в Кабул, но в случай на непредвидени обстоятелства вече е разработила план за евакуация на стотици дипломати и други граждани от столицата на Афганистан.

Лондон призовава членовете на международната общност да не признават двустранно талибанското правителство в Афганистан, обяви в интервю за британските медии премиерът на Великобритания Борис Джонсън.

„Не искаме никой да признава едностранно властта на талибаните [като ново правителство] и искаме да постигнем съгласие за обща позиция, доколкото е възможно, между страните, които имат сходни възгледи”, заяви той.

„Това е единственият начин да направим всичко възможно, за да предотвратим управлението на терористите в страната“, каза Джонсън.

Според Джонсън държавите -членки на Съвета за сигурност на ООН, страните от НАТО и световната общност като цяло трябва да се споразумеят за обща позиция относно Афганистан възможно най-скоро, за да се предотврати рязко влошаване на положението в страната.

"Най -важното сега са международните усилия. Необходимо е светът да действа от единна позиция. Необходимо е да се направи всичко, за да не бъдат напразни тези усилия", каза Борис Джонсън.

"Ситуацията остава изключително трудна. Очевидно е, че много скоро в Кабул ще има ново правителство или нова политическа система, както и да я наричате, не искаме Афганистан отново да стане огнище на терор", каза Джонсън.

Съединените щати обединиха повече от 65 държави около призива към талибаните да позволят на желаещите да напуснат страната афганистанци да го направят, предупреждавайки за отговорността им за всякакви злоупотреби.

„Съединените щати се присъединяват към международната общност, като потвърждават, че афганистанците и чуждестранните граждани, които желаят да напуснат страната трябва да получат разрешение и възможността да го направят“, написа държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в Tуитър, докато Държавният департамент публикува изявление, подписано от неговите близки съюзници.

„Тези, които завзеха властта в цял Афганистан, носят отговорност за опазването на човешкия живот“, се казва в съвместното изявление

Ситуацията в Афганистан предизвика реакцията на бившия американски президент Доналд Тръмп, според когото действията на сегашния президент Джо Байдън ще останат като едно от най-големите поражения в историята на страната.

"Това, което Джо Байдън направи в Афганистан, е легендарно. Това ще бъде едно от най -големите поражения в историята ни", се казва в изявление на Тръмп, публикувано в социалните мрежи

За днес е насрочено заседание на Съвета за сигурност на ООН по Афганистан, което се очаква да започне в 10:00 ч местно време (17:00 часа българско време). /БГНЕС