Талибаните с черен списък на привържениците на предишната власт

Талибаните в Афганистан започнаха да изготвят черни списъци с хора, които са работили на ключови длъжности при предишната власт или са сътрудничили на военнослужещите от САЩ и останалите държави от НАТО. Това става ясно от доклад на Норвежкия център за глобален анализ (RHIPTO), изготвен за ООН.

„Талибаните активизират преследването на всички представители и привърженици на падналия режим, като в случай на неуспех, тяхна цел ще бъдат семействата на тези хора. Те ще бъдат арестувани и наказани съгласно собствените им интерпретации на шериатските закони... На най-сериозен риск са подложени лицата, заемащи ключови позиции в армията, полицията и следствените отделения“, се казва в информацията. В черния списък са попаднали много от хората, които се намират на летището в Кабул с надежда да бъдат евакуирани.

По информация на „Дойче Веле“, радикалното ислямистко движение „Талибан“ целенасочено търси да се саморазправи и с журналисти. В Кабул и в провинциите бойците са правили обиски в жилищата на роднини на най-малко трима сътрудници на медийната компания. В Западен Афганистан на 19 август талибаните са убили близък роднина на журналист от „Дойче Веле“ и са ранили тежко друг. Бойците са търсили самия журналист, който в момента вече е в Германия. Други негови близки са успели да се спасят в последния момент и сега са принудени да се крият от преследвачите си. /БГНЕС