Талибаните закриха Министерството на мира

Представители на радикалното движение на талибаните затвориха всички регионални офиси на афганистанското Министерство на мира - структура, създадена за преговори с общностите. Това заяви началникът на отдела на ведомството в провинция Бамиян (в централната част на страната) Наджибола ал-Козай.

"Всички регионални офиси са затворени. Служители на министерството от провинциите са се преместили в Кабул, работата в централния офис е преустановена", каза началникът.

Според него служители на отдела - около хиляда души - не са получавали заплата след завземането на властта от талибаните. "Не знаем какво ще се случи след това", каза той. "Има криза в Афганистан, стотици хора се тълпят пред всяка банка в Кабул."

Длъжностното лице отбеляза, че клонът на министерството в Бамиян е затворен от неделя. „Талибаните окупираха сградата и иззеха цялото й оборудване“, каза ал-Козай.

Министерството на мира в Афганистан бе създадено през януари 2020 г. с указ на тогавашния президент Ашраф Гани. Целта му беше да ускори напредъка на мирните преговори с талибаните. Регионалните офиси работеха в седем провинции./БГНЕС