Танцовите зали и школите отварят на 1 февруари?

На този етап няма да има нова заповед за отваряне на танцовите зали и школите. Но в следващата ще бъдат предвидени нашите занятия да бъдат освободени от забрана. Това обяви Милена Налбантова, председател на Съюза на организациите за любителско изкуство /СОЛИ/, която се срещна със здравния министър проф. Костадин Ангелов и министърът на културата Боил Банов, предаде репортер на БГНЕС.

Основание за подобна промяна е очаквания спад на заболеваемостта - под 120/100 000. Разхлабване на мерките ще има със сигурност от 1 февруари, надява се Налбантова.

До срещата се стигна, след като засегнати от ограниченията излязоха на протест пред здравното министерство и скандираха пред ведомството „Отворете залите“. Демонстрацията, в която хора на изкуствата, дошли от различни краища на страната, танцуваха и свириха, премина под надслов „Изкуството е живот – душата на един народ!”

„Това за което ние настояхме е повече да няма разделяне на браншове. Спортът с културата и изкуството трябва да вървят ръка за ръка и да бъдат също сред приоритетите, тъй като колегите се грижат за здравето на нацията. Също така има и образователен характер. Считаме, че професиите ни са едни от главните приоритети, заедно с учителите в България. Затова настояваме при следващи евентуални рестриктивни мерки да бъдем поканени и да бъде взето мнението на цялата гилдия, за да може да дадем адекватен съвет как да правят оттук-насетне евентуални затваряния на нашия бранш“, коментира Милена Налбантова.

Тя коментира, че в момента има противопоставяне в бранша, защото едни могат да работят, а други не. „В момента има частични възможности да се работи в зависимост от това кой колега в коя област работи. Именно това е един от основните проблеми, който притеснява нашата гилдия. Местните, регионалните, общинските или областните щабове и РЗИ-тата имат право, вменено от министъра на здравеопазването, да се грижат за конкретната област, за която отговарят. В момента имаме колеги, които няма да могат да упражняват своята дейност, но има такива колеги, които могат да упражняват своята дейност с деца до 4 клас“, посочи тя.

Налбантова добави още, че на 26 януари ще имат среща с Боил Банов с когото ще коментират бъдещите програми, които ще бъдат разработени за сектор „Култура“ и също така ще бъде обсъдено и пускането на залите от 1 февруари. Тя увери, че остават в протестна готовност, ако днешните думи на министрите останат само празни думи и заяви, че няма да допуснат да бъдат неглижирани, и настоя правата да са еднакви за всички. Налбантова добави още, че са потърсили помощ за финансова подкрепа от социалното и финансовото министерство, откъдето им отговорили, че има доста мерки, по които обаче голяма част от хората на изкуството не отговарят на критериите. „Все пак в залите децата творят. Тези деца трябва да танцуват. Това е едно разнообразие за тях при днешното време, в което те стоят затворени. А и както всички останали в България и ние искаме да работим“, заяви ръководителят на танцов състав „Веселие“ Калина Марянска. Тя коментира, че не би следвало да има опасност за тях в залите, след като вече ходят присъствено и на училище, където, според нея, рискът от заразяване е много по-голям.

Марянска изрази недоволството си от това, че някои танци се приемат като спорт, а фолклорните и балетът не се считат за такива и затова не може да работят. „Питам каква е разликата между едните и другите? Едните работят с деца и другите работят с деца или с възрастни, но пак събират доста хора в залите. За мен е равносилно едното с другото и би трябвало да има равенство за абсолютно всички“, убедена е тя и добави, че има колеги, които не работят от март 2020 г. Ръководителят на състава сподели, че изключително трудно преживяват времето, в което залите не работят и са без заплати, а в същото време нямат отсрочка от сметките си. Пред министерството е и Николай Кочев от „Плетеница“ , който каза, че му е много неприятно, че за втори път му се налага да излезе на улицата , за да се моли да работи и е бил принуден с европейски шампион по шахмат да отворят сергия на пазара във Велико Търново, за да може да спасят школите си. „Днес искам сигурност. Очаквам адекватно решение на проблема, защото има проблем“, отсече младият мъж. Протестът завърши пред сградата на министерството на културата. /БГНЕС