Таня Димова от „5 минути София“: Хората правят града

Хората са тези, които правят града, заяви пред БГНЕС сценаристът Таня Димова, нежният двигател в екипа на „5 минути София“.

Документалната поредица се завръща с нови епизоди, които ще представят историята на шест столични квартала, изграждащи съвременния облик на столицата ни.

Вече девет години „5 минути София“ разказва всевъзможни истории за музеите и личностите, оставили своя отпечатък в историята на града. В новия си сезон документалната поредица обръща поглед към кварталите, които съхраняват живия живот.

За тези, които не знаят, София има 96 квартала, сподели Таня Димова и подчерта, че поредицата сега се фокусира върху шест от тях – Бояна, Захарна фабрика, Красно село, Младост, Студентски град и Ючбунар. Тя е кореняк софиянец от Захарна фабрика и е категорична, че схващането за краен квартал с лоша слава, е погрешно.

И Захарна фабрика, и останалите квартали ще изненадат зрителите. Този път наблягаме на документалния начин на изразяване – 6 разказвачи ще разказват личните си истории, свързани с всеки един квартал. Искаме да покажем хората, защото установихме, че това е ключът - хората са тези, които правят града, заяви Таня Димова.

Премиерата на новите епизоди от поредицата „5 минути София - кварталите“ ще се случи в понеделник, 10 януари. В рамките на шест седмици всеки понеделник ще се излъчва по един епизод, разказващ за един от изброените квартали, за неговите хора, улици, площади.

Продуцент и режисьор на поредицата е Камен Воденичаров. От 2012 година насам екипът на „Камен Во Студио“ реализира девет сезона от поредицата. 24 епизода от кратките филмчета са включени в електронните учебници на издателство „Просвета“ и са учебно помагало в електронните уроци по история в българските училища в страната и по света. Проектът на „Камен Во Студио“, вдъхновен от документалната поредица – пълнометражният филм „105 минути София – историята на града“, печели наградата за най-добър документален филм на Международния филмов фестивал „Бели нощи“ в Санкт Петербург през 2019 година.

Епизодите от документалната поредица се разпространяват чрез платформите за видеосподеляне, каквито са Vbox7 и YouTube, и в програмите на БНТ и ВТК. /БГНЕС