Таня и първокачественият шафран от Пирдоп

Голямото разнообразие от свойства и качества, които шафранът притежава го прави най-скъпата и ценна подправка на Земята. За съжаление тук, в България, все още не е толкова известен и нямаме традиции в отглеждането му, но това е на път да се промени.

За царя на подправките, известен още от времето на Клеопатра, БГНЕС разговаря с Татяна Топчийска, която със собствени сили и средства отглежда червеното злато на един декар площ в Пирдоп.

"Шафранът съвсем не се използва само като подправка. Той намира приложение в медицината и в козметиката", заяви Таня, която от години произвежда разсад, отглежда ябълки и грозде, а отскоро и шафран.

"Докоснах се до това екзотично растение преди 4 години. Започнах да го отглеждам, защото ми беше загадъчно, интересно и предизвикателно. Спомням си, когато видях първото цъфнало цветче – извиках от щастие! Бях успяла да го опазя и отгледам", сподели Топчийска.

Тя е категорична, че почвата и климатът в България, и особено в подбалканския Пирдоп, са много подходящи за шафрана.

"В началото се справях сама с полето и прибирането на реколтата. Но с всяка следваща година добивите се увеличават и тази година се нуждаех от помощ. Процесът по прибиране на цветчетата и отделяне на стигмите или близълцата е много дълъг. Всичко се извършва на ръка и се нуждае от много часове работа", сподели още производителят.

За втора поредна година Татяна Топчийска прави и анализ на продукцията си в лицензирана френска лаборатория, която доказва, че произвежданият от нея шафран е от най-високо качество.

"Удовлетворена съм, че производството е първо качество, но въпреки това всички производители изпитваме трудности в реализирането на продукцията", призна Топчийска и добави, че от страна на държавата, все още няма подпомагане за производителите на шафран.

"Надявам се много скоро България да открие шафранът не само като подправка, която придава екзотичен вкус на много ястия, но и като билка, която помага при редица заболявания като депресия, анемия, сърдечни и очни заболявания и много други", каза още Татяна, за която предстои подготовка за нова реколта. Шафранът ще спи от края на май до началото на септември, това е и времето за разсаждане. Растението се разсажда на всеки 3-4 години. /БГНЕС