Таня Скринска: Дребнотемието на политиците убива България

Дребнотемието, в което са изпаднали политиците, ангажира твърде много българското общество и това ни пречи да видим големите проблеми, пред които сме изправени като държава и като член на Европейския съюз.

Това заяви в интервю за БГНЕС бизнесдамата Таня Скринска, която преди броени дни спечели наградата „Жена на годината“ в категория „Бизнес“ на списание „Grazia“.

„Начело трябва да са политици, които движат обществото и са визионери, които имат сериозна визия за бъдещото, защото в противен случай държавата ни изпуска важните неща, които не могат да бъдат върнати“, категорична е Скринска и добави, че не обръщаме внимание на сериозните проблеми в образованието, здравеопазването и икономиката.

„От няколко месеца сме свидетели на сериозна рецесия не само в Европа, но и в света. Рецесия, която вече се отразява и на българския бизнес. Потреблението там е изключително свито, а това трябва да е като сигнална лампа и за нас, които сме тук, защото много от процесите у нас идват с леко закъснение и наистина трябва да обръщаме внимание на случващото се там“, предупреждава бизнесдамата.

Таня Скринска, чийто бизнес е в областта на транспортните услуги, е изключително огорчена от факта, че България продължава да не успява се възползва от своето стратегическо местоположение. „Близо сме и до Солун, и до Истанбул. Разполагаме с пристанища като Варна и Бургас, но не ги използваме. Не успяваме да ги развием така, че да се възползваме от географските ни дадености и да бъдем държава с ключово значение за развитието на целия ЕС. Можем дори да задаваме тенденции в много посоки, а ги изпускаме като възможност“, подчерта тя.

Причината това да се случва, според нея, се корени в това, че много хора и в политиката, и в бизнеса възприемат партньорството ни като послушание, а не като равнопоставеност.

„Като общество, като държава трябва да имаме нужното самочувствие не само заради хилядолетната си история, а и заради даденостите, които можем да използваме, също така и заради хората, които България има. Винаги сме подценявали качеството на българските кадри, а не трябва да го правим. Ако се държим като равноправен партньор в общността, в която сме, можем да постигнем много от целите си“, смята Скринска.

Друг основен проблем е начинът, по който комуникираме с европейските си партньори.

„Политиците ни имат две основни грешки – не гледат в перспектива и търсят бърз резултат, за да се харесат на хората. Никой не иска да прави нещо, което ще даде резултат на един по-късен етап“, заяви бизнесдамата.

Проблематично е и, че политиците ни не рекламират и не позиционират по правилния начин българския бизнес: „Това е работа и на нас като предприемачи, разбира се, но и политика на държавата, така че ние да бъдем равноправен партньор и член, и въобще хора, които сме със сериозна позиция в Европа“.

Затова тя призовава политиците да оставят дребните неща и да помислят за това, което е важно за хората и за обществото ни, за младите хора, за примера, който им даваме. Заедно с бизнеса трябва да се опитат да създадат среда, която да накара младия човек да избере България и да остане тук.

Преди броени дни Таня Скринска спечели наградата „Жена на годината“ в категорията „Бизнес“ на списание „Grazia“. „Всички наградени се обединихме около каузата за защита на жертвите на домашно насилие. Обществото ни трябва да обръща по-голямо внимание на този проблем и за него трябва да се говори повече. Щастлива съм, че за втора поредна година това е именно каузата, около която се обединява конкурсът и се радвам, че съм едно от лицата на тази кампания“, сподели тя.

Питаме какво е успехът за нея и как го представя на своите деца: „За едни успехът е свързан с издигането в йерархията, за други - с по-високи доходи. Никога не съм се замисляла върху това каква е крайната цел, винаги съм гледала да върша добре работата си, да успявам да правя щастливи, да мотивирам хората, с които работя и които са около мен. Опитвам се да науча децата си, че е важно всеки ден да си вършим добре работата, а успехът ще бъде естествено следствие от нашите ежедневни усилия“. /БГНЕС