Таня Цанева: Процесът е непрекъсваем, ще обявим финалните резултати в срок

Към момента са обработени 99,17% от всички секционни протоколи в страната, остават по един или два от Монтана, Враца и Кърджали. В Централната избирателна комисия са пристигнали и обработени протоколите от 13 РИК, сред които 23,24 и 25 РИК в София и Варна. Това каза за БГНЕС говорителят на ЦИК Таня Цанева.

В сградата на Комисията тече повторната проверка на изборните книжа, като процесът е непрекъсваем, 24 часа. Попитана кога може да очакваме окончателните резултати, Цанева каза, че имат срок и той ще бъде спазен.

„Съгласно Изборния кодекс този срок е четиридневен след изборния ден. Седемдневен е вече за поименното обявяване на бъдещите народни представители. В момента обработваме протоколите. Надяваме се в днешния ден да получим всички протоколи от цялата страна“, обяви тя и уточни, че до момента са получени книжата от 13 РИК-а от общо 31.

Цаневя обясни, че във вчерашния ден не са работили по сигнали, тъй като по нейните думи получените не са съществени.

Попитана дали ЦИК са взели решение по сигнала на 26 РИК – София област, касаещ проблема с машинното гласуване и допуснатото гласуване и с машина и с бюлетина, заради неотпечатани разписки, говорителят каза, че все още не са разгледали казуса.

„Първо трябва да получим протоколите от 26 РИК, тъй като още не сме ги получили и тогава ЦИК ще направи своя анализ“, каза тя. /БГНЕС