Танева: Очакваме около 5 млн. тона добив на зърно тази година

Очакваме добра реколта тази година независимо, че годината е по-суха. А стопаните с пропаднали площи ще бъдат на 100% обезщетени. Това каза в Министерския съвет земеделският министър Десислава Танева след приключилия Консултативен съвет по зърно в МЗХГ, предаде репортер на БГНЕС.

Танева посочи, че очаква добивът на зърно тази година да бъде около 5 млн. тона. Тя заяви, че страната ни ще запази статута си на голям нетен износител на зърно, а цената ще се определя по същия начин.

"България категорично ще запази статута си на голям и то нетен износител на зърно. Цената ще се определя по същия начин и според анализа няма, към момента, данни за повишаване на продуктите от първа необходимост като брашно и хляб", каза Танева.

За всички, които са със 100% пропаднали площи, ще се даде държавна помощ за компенсиране и тя ще бъде разплатена в самата календарна година, каза още земеделският министър. За тези, които са под 100%, няма държавна помощ.

По думите й песимистичните прогнози са за реколта от пшеница в размер на 4,5 милиона тона, реалистични са 5 милиона тона, а прогнозата на Европейската комисия е за 5,8 милиона тона.

"Практиката ни показва, че винаги реалните добиви излизат с 15 % по-високи от прогнозата ни. Смятаме, че реколтата ще е приблизително 5 милиона тона и ще запазим обемите си като бизнес, самозадоволяване за хляб и фураж и добър експортьор. България е на едно от челните места", посочи Десислава Танева.

От своя страна председателят на Консултативния съвет по зърното към Министерството на земеделието, храните и горите Венцислав Върбанов заяви, че не трябва да имаме притеснения относно реколтата.

Той подчерта, че заради засушаването съществуват локални проблеми за реколтата, но това няма да се отрази осезаемо.

„Те са за районите на Варненско, Добрич, Шабла, Каварна, част от Силистренска област, проблеми в Южна България. Поет е ангажимент от МЗХГ до края на годината на колегите със 100 % пропаднали площи да бъде изплатена държавна помощ, за да бъдат подпомогнати. Очаква се добра реколта в световен мащаб, което ще доведе до завишаване на запасите. Не се очакват сътресения и на пазарите. В Русия и Австралия ще има увеличение на добивите. Цените в България се ориентират по цените на международните пазари“, допълни Върбанов.

Председателят на Националната асоциация на земеделските производители Костадин Костадинов посочи, че очаква 30% спад в добива, но въпреки това състоянието е задоволително добро.

Председателят на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева увери, че хлябът на България е гарантиран и няма никаква тревога по отношение на зърнени баланс в страната. Тя изрази надежда през септември са влезе в сила Закона за храните, който, по неини думи, ще промени ситуация на пазара в положителна посока.

В заключение министър Танева обяви, че очаква да получи увеличение от 376 милиона евро на бюджета на Програмата за развитие на селските райони от ЕК. / БГНЕС