Танева: Продължаваме Промяната доведе до Пълен Провал земеделието

„Продължаваме промяната“ доведе само до Пълен Провал в земеделския сектор. Това каза Десислава Танева от ГЕРБ, предаде репортер на БГНЕС.

"Преди дни стана ясно от медиите, че ЕК е върнала Стратегическия план (СП) по ОСП на България с рекордните 405 бележки и коментари, в сравнение с бележките по останалите СП на държавите-членки – почти два пъти повече. Това, за съжаление, отразява реалностите в сектора – отражение на политическата нестабилност в последната година – три правителства в последната година - две служебни правителства и последно редовно, всяко от тях решило, че света започва от него и оставило своя отпечатък в Стратегическия документ, при липса на диалог, чуваемост и надграждане. Ще останем и единствената държава-членка, от която големи браншови организации директно пред ЕК обжалваха проекта за СП поради липса на диалог с неправителствения сектор, поради неспазени срокове за обсъждане, поради промени, необявени на сектора и некомуникирани с него", каза Танева.

Според нея л ипсата на чуваемост и реален диалог като последователно провеждана политика доведе и до първи срещи директно между браншови организации и представители на европейските власти, без участие на правителството.

"Продължавахме промяната в сектора – след почти забравеното правителство на Жан Виденов, останало в историята с ред рекорди – най-висока инфлация, безработица и др., но и като последното, намесило се пряко на пазара на зърното в България /вследствие на което и хляба стана дефицит, и фалираха предприятия/ управляващото мнозинство в типичния си зрелищен медиен стил гръмко обяви създаването на продоволствен ресурс от зърна на стойност 1,1 млрд. лв., като през 4-5- дни излизаше представител на Продължаваме Промяната да обявява как до дни Държавата излиза чрез една малка държавна фирма, без какъвто и да е капацитет да изкупува и съхранява зърно, нито и активи за това. Държавния резерв бе докладвано, че има в наличност на почти обичайния се максимален резерв. Никой не даде отговор на въпроса защо ще изкупува държавата от една малка и без капацитет фирма обем от зърна на над 1 млрд. лв. какво ще прави този над едногодишен запас, и каква цел ще постигне. А рискът – дори всички трети лица по веригата на доставка и съхранение да са добросъвестни – от погиване и загуби от съхранение само, каква обществена вреда може да донесе тази операция", предупреди Танева.

Тя припомни, че България подаде българският стратегически план на 25 февруари, почти два месеца след определения от ЕК срок. Общият размер на публичните средства за интервенциите по Първи стълб и Втори стълб е 8 045 046 528 евро.

"Още тогава много от браншовите организации изказаха своето недоволство от предвидените интервенции. До края на годината всички стратегически планове по ОСП на държавите-членки трябва да бъдат одобрени от ЕК (посредством решение за изпълнение) и да започне тяхното прилагане от 1 януари 2023 г. България има срок от 3 месеца да отрази тези 405 бележки", алармира депутатът от ГЕРБ.

"Настоящото правителство е най-лявото правителство след това на Жан Виденов в новата история на страната ни, без съмнение. Немислими доскоро, за нормалните пазарни отношения, вмешателства и изкривявания, станаха политически инструментариум за управление и подчинение. Мога да добавя още много, но няма време. Затова накратко: Продължаваме Промяната доведе само до Пълен Провал в земеделския сектор!", подчерта Десислава Танева. /БГНЕС