Танева срещу големите вериги – ще има ли 50% български стоки по рафтовете

Продължава напрежението между земеделския министър Десислава Танева и големите хранителни вериги, които имат магазини из страната, предаде репортер на БГНЕС.

Причината – проект на постановление, изготвен от министерството, който задължава половината от търговската площ да бъде отделена единствено за българска продукция. Аргументът на управляващите е настоящата криза с разпространението на коронавируса, като според тях мярката ще подкрепи българската икономика в условията на извънредно положение. Освен това стоките трябва да бъдат закупувани директно от производителите в съответната област на всеки магазин или на разстояние до 200 километра от областния център. Постановлението предвижда още продуктите да бъдат продавани на промоционални цени единствено с разрешение на съответния производител. Търговците пък ще имат задължението да платят доставените стоки не по-късно от 14-дневен срок.

Проверка в портала за нормативни документи www.strategy.bg показва, че проектът все още не е качен за обществено обсъждане.

Срещу него обаче вече се надигна голямо недоволство от страна на големите търговски вериги у нас. От Сдружението на модерна търговия, където повечето от тях членуват, разпространиха становище, в което се посочва, че подобна мярка би довела единствено до дефицит на някои стоки и значително повишаване на цените. Големите вериги прогнозират също, че така ще пострадат онези производители, които са на повече от 200 километра от София, защото в столицата е концентрирано огромна част от потреблението на храни.

От сдружението имат и някои юридически аргументи – според тях предложението промени нарушава принципа на свободно движение на стоки, ограничава конкуренцията, а по същество представлява нерегламентирана държавна помощ.

Огромна част от производителите очаквано подкрепиха мярката.

От Българската асоциация „Биопродукти“ смятат, че „в този критичен момент за страната момент“ е важно „държавата и българските потребители да окажат натиск“ на веригите супермаркети, за да могат хората да имат достъп до пресни, вкусни и здравословни храни.

„Това не е натиск върху пазарните механизми, а натиск в посока на проява на солидарност, в посока съхраняване на и спасяване на поминъка на българските производители на селскостопанска продукция“, категорични са биопроизводителите.

От своя страна търговците пък предлагат компромисно решение – на паркингите на търговските вериги да бъдат обособени фермерски пазари, пълни със стоката единствено на български производители.

Окончателното решение все още не е взето, а въпросът предстои да бъде обсъден на поредица от разговори между представители на големите вериги и министрите на земеделието и на икономиката Десислава Танева и Емил Караниколов. Целта е да се намери работещ вариант, удовлетворяващ всички страни. По всички личи обаче, че министър Танева няма да се откаже от намерението си, защото, според нея, мярката в никакъв случай не нарушава каналите на доставка, а единствено показва намерението за обществено отговорна политика. /БГНЕС