Танева: Властта създаде изключителен хаос на пазара на зърно

Липсата на чуваемост като основен проблем на управляващата коалиция. Това каза пред БНР депутатът от ГЕРБ Десислава Танева, бивш министър на земеделието.

"Това е високомерно поведение, но те ще си получат оценка за това. ... Когато не разбираш от един пазар, не излизай така в такъв ключов момент. Заявката на държавата да влезе на пазара и да купува милиони тонове зърно - начинът, по който се прави, доведе до един изключителен хаос, който ежедневно нанася вреди на всеки от операторите по агрохранителната верига".

По думите ѝ закупуването от държавата на нови количества зърно е трябвало да стане при пазарни условия и без да разбере никой:

"Обявяват се едни цени, които днешна дата вече са 30% по-ниски. За да осъществи принуда за една такава продажба, на практика въведоха административни мерки, че на практика спря износът. А в България има зърно, което е в пъти повече, отколкото е потреблението. Всичко това е спиране на потока от финансов ресурс, който да обезпечи продължаване на това производство и запазване на обема на зърнена продукция у нас, на фона на войната в Украйна".

Танева подчерта, че "начинът, по който се финансира тази операция, е най-скандалното нещо"."Над 1,1 млрд. лева ще бъдат дадени, не го купува Държавният резерв, а една държавна фирма към Министерството на земеделието, на която бордът на директорите е подал доклад, че трябва да се ликвидира, защото тя няма никаква дейност, няма активи, няма нищо, тя е за ликвидация. Ресорният заместник-министър, който е от ПП, два дни поред вика Съвета на директорите и ги кара да подпишат готови договори с борсови посредници за комисионни за около 1 млн. лева, няма ЗОП (Закон за обществените поръчки), няма нищо. И да, те не са излезли на пазара, защото чакат да се подпишат тези договори за посредничество. Това е абсолютно скандално", добави тя. /БГНЕС