Танева: Всяка домашна свиня с мерки за биосигурност

Всички домашни прасета трябва да имат мерки за биосигурност, заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, предаде репортер на БГНЕС.

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева

В тази връзка министерството работи върху нови мерки за биосигурност в трите вида стопанства – лични, семейни ферми и индустриални, за да се избегне бъдещо усложняване на епизоотичната обстановка в страната, както се случи това лято с разпространението на Африканската чума по свинете (АЧС).

„За нас няма разлика какъв вид е стопанството. За нас е важно и в трите вида да има съответните нива на биосигурност. За личното стопанство те са най-елементарни. Целта е епизоотичният риск да е минимален“, заяви земеделският министър. Тя обяви, че е дала срок на БАБХ до края на септември, за да разработи новите мерки, след което те ще бъдат материализирани в съответните изменения на нормативната база – закон, наредба, указания или заповед.

„Финалът е остойностяването на подобен тип мерки и приемането на бюджети по съответните мерки и отварянето на целеви приеми“, допълни още тя.

„Каква е нашата цел? От следващата година всяка домашна свиня в България трябва да е с мерки за биосигурност“, категорична е Танева.

Министърът уточни още, че в България вече се наблюдава драстично намаление на активните огнища на Африканската чума по свинете, което се дължи на депопулацията. Новите правила ще намалят и максималната бройка на разрешените за отглеждане свине в личното стопанство. Сега тя е 5, но от министерството обмислят да я редуцират до 3. /БГНЕС