Танева: За 2 седмици няма нито едно огнище на чума при домашните свине

На днешното си заседание Министерски съвет прие постановление, съгласно което се отпускат 28 млн. лева трансфер към Министерство на земеделието храните и горите за изплащане на обезщетения, компенсации и всички разходи, свързани с прилагането на мерките за борба с африканската чума по свинете от БАБХ. Това каза земеделският министър Десислава Танева, предаде репортер на БГНЕС.

„Тези средства са част от общо прогнозни разходи в размер на близо 23 млн. евро, които са поискани и представени на Европейската комисия на 14 август. Тези средства ще бъдат, след съответните одити и проверка, съфинансирани от ЕК очаквано около 75%”, обясни Танева. Средствата ще бъдат изплащани за компенсации на засегнатите животни, за разходите по дезинфекция, за унищожените суровини, фуражи и всичко, свързано с прилагането на мерките за борба с африканска чума по свинете.

„По отношение на изплащането на подпомагането на личните стопанства в размер на 300 лева на почистено лично стопанство или двор, има създадена организация БАБХ след 1 септември на място по съответните списъци и подадени заявления да започне изплащането”, каза още земеделският министър.

По думите ѝ, освен тези 28 млн. лева в размер на 1 млн. лева ще се направи корекция по бюджета на министерство за предоставяне на средствата за това изплащане. „Както и допълнително, ако се наложи и е необходимо, ние сме в готовност за вземането на съответните решения”, посочи тя.

Тя добави, че към днешна дата са регистрирани общо 33 огнища на африканска чума по свинете по домашните свине. „В последните две седмици нямаме нито едно новорегистрирано огнище при домашните свине. За целия месец август имаме 5 огнища. За сравнение през месец юли те бяха 28 огнища. Очевидна е тенденцията на рязък спад. Надяваме се наистина тази тенденция да продължи и да нямаме повече регистрирани огнища”, посочи министърът.

При дивите свине случаите са 52. „Във връзка с тези случаи са обвени общо 43 инфектирани зони в 10 области към настоящия момент”, каза тя.

„И в момента, от снощи, тече помощна комисия на европейски експерти на ЕК. Днес са на терен в Северна България за проверка и ревизиране на начина на прилагане на мерките за борба с африканската чума по свинете. Ще продължи 3 дни и с всички препоръки, които получим, безспорно ще се съобразим”, заяви Танева.

Десислава Танева каза още, че подготвят 14-тата годишна експертна среща на тема АЧС. /БГНЕС