Танева за Африканската чума: Държавата ще подкрепи мерките за дезинфекция и почистване

Стратегия за контрол и ликвидиране на африканската чума по свинете обсъдиха днес в Стара Загора Министерството на земеделието и храните, научната общност и ветеринарномедицински експерти. Мерките за ликвидиране на заболяването ще бъдат приложими след като бъде ограничено разпространението му, предаде кореспондентът на БГНЕС в Стара Загора.

Документът ще бъде окончателно готов, след като представителите институциите и научната общност постигнат съгласие по мерките. В стратегията е заложено освен поетапно ликвидиране на заболяването и въвеждане на мерки за биосигурност. Министър Десислава Танева съобщи и че голяма част от населението доброволно е умъртвило животните си, които не са регистрирани във ветеринарните служби и на практика са незаконни.

„Държавата ще подкрепи мерките за дезинфекция, почистване, съответен период, в който нищо не се отглежда, правим модул за мерки за биосигурност, според големината на стопанствата. Тази тема е комуникирана да бъдат подкрепени, после при репопулацията, след съответния период да бъдат изградени, регистрирани и който има желания да отглежда домашни свине, те да са при мерките за биосигурност, предвид това, че вирусът е тук”, заяви Танева.

Обмисля се и промяна в Закона за ветеринарно-медицинската дейност. Предвижда се ветеринарните лекари да поемат отговорност за обслужване на животните в региона си. Необходимо е изменение и в Закона за лова, което да регламентира възможността при форсмажорни обстоятелства министърът на земеделието да може да удължи ловния сезон. /БГНЕС