Таня Михайлова: Българското образование даде най-доброто от себе си

Образователната система е готова за провеждането на държавните зрелостни изпити. Това заяви в интервю за БГНЕС ресорният заместник-министър Таня Михайлова.

„Това, което правим в момента като промени е да съобразим броя на учениците в класните стаи, така че да има метър и половина отстояние между тях. От това ще се определи и техният брой – някъде ще бъдат 10, а на други места 12 души. Разбира се, ще бъде предвидено и съответното отстояние за квесторите. Вече обявихме и материалът, който няма да влезе в изпитните теми. Бързам да подчертая – това не означава, че няма да се изучава“, каза тя.

За тазгодишните матури се променя началния час – 9 часа с оглед на това, че ще трябва повече време за влизане на учениците. Тази година ще се използват повече от един вход за влизане – нещо, което е било недопустимо в предишните години. Целта е да се предотврати струпването.

„Препоръчано е на Регионалните управления на образованието (РУО) да няма струпване на учители и квестори в учителските стаи, където се прави инструктаж. Той ще бъде изпратен по електронен път. Директорите и учителите в предходния ден или по-рано ще могат да направят виртуални педагогически съвети“, заяви заместник-министър Таня Михайлова.

Изискването за дезинфекция е на първо място. Задължително трябва да има достатъчно дезинфектанти в училищата.

С оглед на изискването за отстояние между учениците ще се увеличи и нуждата от повече класни стаи и броят на квесторите за държавните зрелостни изпити, респективно за националното външно оценяване. Там, където има качествено видеонаблюдение е възможно да има един квестор в стаята. Всяко училище има резервни квестори и училищна комисия в деня на изпита. Ако се наложи те също ще помогнат за реда по време на изпита.

„В последните дни има различни искания за отмяна на изпити. При нас пък идват сигнали точно обратното - да не се отменят. Трябва да се доверим на нашите ученици, че знаят, да не ги лишаваме от възможността да покажат, което са научили в дванайсетте си години на българското училище“, настоява заместник-министърът.

РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ

По отношение на разпределението в изпитния ден, Михайлова обясни, че седмокласниците винаги са били в собствените училища с квестори от близки учебни заведения. “Призовали сме РУО да се съобразят и да бъде удобно както за учителите, така и за учениците. Сами разбирате обаче, че същите ученици и учители не винаги е най-добрата практика“, каза тя.

За зрелостниците е препоръчано на инспекторатите да се съобразят с местоживеенето в големите градове. Квесторите по възможност да бъдат от същото училище. „Вижте, в крайна сметка всеки от нас също излиза. Принципът, по който трябва да вървим занапред е да свикнем да живеем в условията на пандемия – да се пазим и да пазим другите. Това го казва и Оперативният щаб“, апелира Михайлова

ОНЛАЙН ОБРАЗОВАНИЕ

Като представител на учителската гилдия тя не е изненадана, че учителите много бързо са се пренастроили. Самите родителите са започнали по друг начин да гледат на работата на учителите. “Факт е и, че много хора, които не са в системата, останаха изненадани как толкова бързо се справиха учителите. Безспорно това стана и под ръководството на техните директори. В една такава ситуация няма универсално правило, което да се спазва. Всяко училище е различно. Мисля, че българското образование даде най-доброто от себе си“, убедена е Таня Михайлова. /БГНЕС