Таско Ерменков: Изправени сме пред енергийна криза, държавата да се намеси

„За енергийна катастрофа не бих желал да говоря, но сме изправени пред една изключително голяма криза“, заяви пред БГНЕС енергийният експерт Таско Ерменков.

„Не само цените на газа, както виждаме цените на електроенергията също днес бележат рекордни нива в сегмента „ден напред“. Единственият начин по който можем да смекчим тази ситуация, защото за избягване вече е късно да говорим, е държавата да се намеси. По примера на Испания, по примера на Гърция, където държавата пое определени ангажименти. Някои от елементите на енергийната политика на Унгария също не са за пренебрегване, така че има какво да се направи“, посочи Ерменков.

Според него необходимо е първо правителството да се концентрира върху този проблем и да потърси широко обсъждане и консенсус по решенията, защото в противен случай те няма да имат ефект, тъй като „винаги има недоволни“.

Той припомни, че има силна връзка между високите цени на енергията и политиките на преход към чиста енергия. „Естествено, тези цени не идват от само себе си, защото, ако в момента ние имахме още една базова мощност като АЕЦ „Белене“, нямаше да има проблеми с ликвидността на пазара. Когато подписвахме договорите за промяна на ценообразуването на газа миналата година и когато аз предупреждавах, че това е конюнктурно намаляване на цените и ни очаква огромен скок, ако тогава бяхме помислили каква формула да използваме, днес нямаше да сме в това състояние. Изобщо политиките, които водим в последно време са „политики на момента“, те решават въпроси, които са за момента. В енергетиката няма решения за ден, обикновено днес взети, те имат ефект след 10-15-20 години“, категоричен бе Таско Ерменков.

Експертът посочи, че държавата разполага с редица инструменти: „На национално ниво ние разполагаме с инструментариум: Намаляване на акциза върху енергоносителите; Намаляване на данъците върху малката потребителска кошница, за да може потребителите да живеят по-добре; Компенсиране на домакинствата за едно определено количество електроенергия, която ползват; Освобождаване на най-бедните поне 6 месеца да не плащат електроенергията без тя да се изключва; Преминаване към дългосрочни договори на българските производители на електроенергията и големите потребители. Има много неща, но за тях трябва да седне и да се говори“. /БГНЕС