ТАСС:  Николай Малинов регистрира партия „Възраждане на Отечеството”

Лидерът на българското национално движение „Русофили” Николай Малинов оглави политическа партия „Възраждане на Отечеството”.

Софийски градски съд внесе изменение в ръководството на политическа партия „Възраждане на Отечеството” и вписа официално Николай Малинов за неин председател, съобщи самият той в интервю за ТАСС.

„Неведнъж подчертавах, че обществено непартийното движение „Русофили” се нуждае от политическа подкрепа, която сега стана реалност. Сега у нас се появи партия, чиято цел е лозунгът „Европа и България са по-силни с Русия”. Ние се обявяваме за това България като независима и суверенна държава да има добри отношения с Русия”, подчерта Малинов.

Председателят на партия „Възраждане на Отечеството” информира, че е подал оставка от поста председател на движение „Русофили”, за да може то да запази своя надпартиен характер.

Организацията „Русофили” се ръководи от принципите за надпартийност и разчита на сътрудничеството в областта на културата. Културното русофилство не може да бъде нито ляво, нито дясно, нито либерално, затова не е случайно, че различни социологически проучвания показват, че около 80 % от българите се определят като русофили, каза Малинов.

Движението ще продължи да поставя в работата си акцент върху сътрудничеството с Русия в областта на културата, като се старае да поддържа баланс между обществено-политическата и културно-просветната дейност.

Партията ще решава собствени задачи, осигурявайки ефективност в работата на обществената организация, подчерта новият политически лидер.

Една от първите прояви на партия „Възраждане на Отечеството” е изявление във връзка с идеята за разполагане на допълнителен военен контингент на НАТО на територията на България.

„Допълнителното разполагане на чужди войски в България е поредната стъпка към превръщането на страната ни във фронтова държава. Разширяването на военния контингент в рамките на противодействието на Русия е заплаха за нашата национална сигурност”, се казва в позицията на партията. Според нея, всеки здравомислещ българин е наясно, че няма руска агресия спрямо България.

От партията на Малинов призовават България да не се използва от агресивни чуждестранни интереси и се обявяват против чуждите войски на територията на страната. /БГНЕС