Татяна Дончева е убеждавала Радостин Василев да разцепи ИТН

Радостин Василев е депутатът, на когото Татяна Дончева от "Изправи се БГ! Ние идваме!" предлагала 500 хиляди лева, за да разцепи парламентарната група на "Има такъв народ".

Юристът Радостин Василев, който беше номиниран за министър на спорта и в двата неуспешни проектокабинета на ИТН, говори на живо в предаването на Тошко Йорданов по телевизия „7/8”, а малко преди гостуването му председателят на групата на ИТН разказа, че на 12 август Дончева отишла в адвокатската кантора на Василев в 17.30 часа и това го има заснето от камерите пред офиса.

"Опитваше да скъси дистанцията между нас, като обясняваше, че г-н Трифонов, когото наричаше "трубадур на Илия Павлов" и зад него стоят десетки лица като Орлин Алексиев, Маджо... Каза как сценаристите са тамагочита, а аз съм експерт на високо ниво. Не знаела откъде се контролира центърът на задкулисието на ИТН. Слави стоял по средата на масата от едната страна го дърпал Доган, от другата Орлин Алексиев", каза Василев, цитиран от "24 часа". Разговорът продължил около 2 часа, посочи той.

Преди срещата тя му се обаждала няколко пъти с искане да се срещнат само на 4 очи на дискретно място.

"Г-жа Дончева каза, че Николай Хаджигенов е (…) действащ агент на ДАНС. Тя обиди Корнелия Нинова (…). Поведението ѝ беше странно. Г-жа Дончева започна отдалече, че вярва, че в ИТН има нормални 50 души, които да избутат сценаристите в ъгъла, защото те пречели на това да се формира кабинет. Изслушах я. Разказа, че трябва да ви отстраним от ръководството и тогава ще се получат нещата с тази партия и тогава ще се работи добре", разказа още Василев.

Той предположи, че Дончева е говорила и с друг депутат с "лидерски качества" и поискала от Василев да отцепи 20-30 депутати на ИТН. "Трябва да видим дали не е била профилактирана и г-жа Ива Митева", каза още Василев, защото според Дончева председателката на НС "нямала кураж да се пробва" да отцепи 20-30 депутати.

"500 k" е пишело на листчето, което Дончева държала пред себе си и пишела имена на знакови лица от групата на ИТН, сред които експертът Иван Хиновски, зам.-председателката на групата Виктория Василева, самият Радостин Василев и председателката на НС Ива Митева, но в последствие задраскала името ѝ. Дончева не предложила словесно на Василев пари, нито му е показвала листчето пред лицето, но той го разчел като намек.

"Не мога да кажа, че тя ми е предлагала подкуп. Стана ми неприятно от цялата история. Тя не говореше нищо през това време, докато си драскаше. Не можах да анализирам дали се опитва да си купи един-двама или цялата парламентарна група. Казах ѝ, че това няма как да стане", каза още депутатът от ИТН, цитиран от електронното издание.

"Задкулисието не са партии, не са ГЕРБ, нито ДПС, а определени личности. Трябва да търсим личностите в партиите, които да ни подкрепят, а не да анатемосваме цели партии. Аз Дончева вече не съм я поздравил, макар че тя имаше моето уважение в парламента", каза още Василев и се запита откъде Дончева има половин милион лева. Тя обяснила как Слави бил управляван от 10 митични фигури, които му дърпали конците и защо хората я наричали "мултак".

Скандалът с подкупването на депутати се разпали след като в последното си интервю пред БНР Тошко Йорданов обясни, че Дончева искала да разцепи групата на ИНТ, тя оотговори, че това са "пълни бълнувания". /БГНЕС