Татковци в деня на бащата: Примерът може да учи

На втория ден от Коледа църквата почита паметта на Св. Йосиф Обручник, тъй като той е земният баща на Господ Иисус Христос по плът. Обручник или пазител на детството на пресвета Богородица. В детските години на Спасителя, той се е грижил за него като баща, затова и между хората този ден се е разпространило като Ден на бащата.

По този повод БГНЕС разговаря с няколко татковци, които от нас научиха, че днес имат празник.

За Антонио Минков бащинството е страхотно нещо, както най-вероятно е било и преди, но като всяко време и това има своите трудности, особено когато имаш три деца.

„Искам да ги науча да са хора, да оценяват и малките неща и да помагат на хората, които нямат“, споделя на какво иска да ги научи Минков и днес, той благодари на своя баща за това, че го е възпитал да оценява и малките неща в живота, да се бори за всяко едно нещо.

Синът му Анжел Минков с усмивка сподели, че татко го слуша повече и му угажда.

„Той никога не ме бие. Тате купува повече подаръци“, откровен е той.

Мартин Георгиев е баща на момиче. Той сподели, че да си баща е най-голямата радост.

„Трудно е, но когато човек полага усилия ги преодолява. Трудно е – трябва много внимание да се отделя на децата, да се съчетаят работата и другите ангажименти“, посочи Георгиев и добави, че ще я научи най-вече на добродетелност.

„Да уважава другите, интересите на другите също да зачита, да не е егоист“, подчерта той и добави, че разликата във времето когато той е бил дете и сега, когато расте неговото е, че тогава е имало повече свобода и по-голямо спокойствие, а сега животът е по-динамичен и натоварен.

„Трудно е да бъдем добри в този свят, защото има много изкушения отстрани за децата, виждат много примери, които са в друга насока, но когато се дава пример в семейството, с пример може да се учи“, убеден е Мартин Георгиев.

Честит празник на всички бащи, които се грижат за децата и семействата си! /БГНЕС