Тайгарт: Саласар използваше атлетите като лабораторни мишки

Алберто Саласар, който получи четиригодишна забрана заради допинг скандал, е използвал атлетите като „лабораторни мишки“, заяви изпълнителният директор на Американската антидопингова агенция (ЮСАДА) Травис Тайгарт.

Тайгарт сподели, че Саласар е използвал атлетите като лабораторни мишки, докато е бил начело на проекта Найк Орегон.

Атлетите, работели със Саласар в тренировъчната програма Найк Орегон Проджект (НОП), не са имали никаква представа относно субстанциите, ръководени от треньора, включително това дали са били законни или не, каза Тайгарт в свое интервю за германската телевизия ZDF. Припомняме, че Саласар получи четиригодишно наказание за пренасянето на забранени вещества и тестостерон до редица атлети, както и за подправянето или се е опита да подправи процеса на допинг контрол на спортисти от НОП. В резултат на това 61-годишният бивш треньор на четирикратния олимпийски шампион Мо Фара загуби акредитацията си за Световното първенство в Доха. Междувременно, президентът на Международната асоциация на лекоатлетическите федерации (ИААФ) Себастиян Коу заяви, че Световното няма да бъде повлияно в негативен план от скандала с Алберто Саласар, който бе наказан за четири години заради допинг. Той сподели, че ИААФ е реагирала светкавично след новината за бившия треньор, основател на тренировъчната програма Найк Орегон Проджект. „Справяме се с възникналия проблем. Няма да повлие негативно на шампионата“, сподели Коу пред журналисти.

Коу е категоричен, че скандалът със Саласар няма да се отрази негативно на Световното в Доха.

„За вас това може и да повлияе негативно на Световното, но в действителност не е такъв огромен проблем, който да пречи на хората, гледащи първенството“, добави той. /БГНЕС