Тайм: Русия и Китай вбиват клин между охладнелите един към друг САЩ и ЕС

През 2007 г. на Мюнхенската конференция по сигурността, руският президент Владимир Путин направи прогноза, към която мнозина на Запад се отнесоха с пренебрежение. Той заяви, че западната система от съюзи, в която има „един стопанин, един суверен“, намиращ се във Вашингтон, с времето ще се унищожи отвътре.

Тази реч се оказа пророческа. 12 години по-късно, когато световните лидери отново се събраха на своята ежегодна среща в Мюнхен, пристигналите тук европейци признаха, че Путин е бил прав. Както заяви на 16 февруари германският канцлер Ангела Меркел световният ред се „разби на множество малки части“.

Това беше достатъчно ясно, съдейки по споровете, избухнали на мюнхенския форум между САЩ и техните европейски съюзници, които се водеха на най-различни теми – от търговските проблеми до климатичните промени и ядреното оръжие. Русия и останалите противници на САЩ се възползваха от тази възможност, за да разделят още повече Запада.

„Това е дипломация 101“, заяви пред списание „Тайм“ след серия от закрити срещи с европейските дипломати ветеранът на американските преговори за ядрената тематика Ърнест Мониц, който заемаше поста министър на енергетиката при президента Барак Обама. „Ако се появи пукнатина, непременно ще се възползват от това, вбивайки клина колкото е възможно по-дълбоко“, добави той.

Русия и Китай приложиха тази тактика в Мюнхен. Присъстващият на конференцията член на китайското Политбюро Ян Цзечи призова своите „стратегически партньори“ от Европа да скъсат със зависимостта от американските технологии. „Трябва да отхвърлим технологичната хегемония“, каза той пред събралите се в залата европейски ръководители и призова за подкрепа на Китай в усилващата се търговска война със САЩ, по-конкретно, в спора заради китайския индустриален гигант „Хуауей“. Последният е обвинен от Вашингтон в нарушаване на санкциите и в кражба на западни технологии. „Силовата политика трябва да бъде отхвърлена“, добави той.

Русия излезе със сходен призив. Ръководителят на делегацията външният министър Сергей Лавров даже предложи да се изгради „общ европейски дом“ с участието на Русия, като в него не се допускат американците. Иран също се присъедини към тези усилия и неговият главен дипломат Мохамед Джавад Зариф призова европейските лидери да не се подават на сплашванията на администрацията на Доналд Тръмп.

Непосредствената цел на Зариф в Мюнхен беше да спаси ядреното споразумение, от което Тръмп излезе миналата година. Въпреки силния натиск от страна на Вашингтон по този въпрос европейците застанаха на страната на Техеран. Франция, Германия и Великобритания продължават да търгуват с Иран, заобикаляйки американските санкции.

Германският канцлер настоя, че нейната страна трябва твърдо да се придържа към такава позиция. Тя също така подкрепи китайския делегат, обявявайки се в защита на свободната търговия в глобализираната икономика. „Трябва да се борим за принципа на многостранните отношения“, каза Меркел, използвайки словосъчетанието, което членът на Политбюро Ян употреби най-малко 20 пъти в своята реч.

Въпреки яростните възражения на американците, европейците продължават да градят мостове на Изток. Строящият се нов руски газопровод „Северен поток-2“ за Германия още повече ще усили зависимостта на европейците от руските енергийни ресурси. Глобалният инфраструктурен проект на Китай, известен под наименованието „Един пояс – един път“, скоро още по-силно ще обвърже китайската икономика с европейската, и Меркел възнамерява да съдейства за постигането на тази цел, когато нейната страна стане председател на ЕС през следващата година.

„Американците очакват, че европейците ще ги последват, но скоро ще им стане ясно, че те не възнамеряват да правят това“, заяви ръководителят на берлинското бюро на американската фондация „Маршал“ Томас Клайне-Брокхоф.

Много европейци подкрепят този подход. На 15 февруари бяха публикувани резултатите от социологическо проучване, проведено от изследователския център „Пю“, които показаха, че едва 10% от французите и германците имат доверие в Тръмп и начина, по който той управлява световните дела. Тези, които са склонни да вярват на лидерите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Цзинпин, са два и дори три пъти повече.

Визитата на вицепрезидента Майк Пенс, който водеше американската делегация в Мюнхен, по никакъв начин не промени положението. Пенс предупреди европейците, че те ще навредят на собствената си сигурност, сключвайки сделка с Русия и Китай. Мнозина слушатели оцениха това като завоалирана заплаха.

„Ние няма да можем да защитим Запада, ако нашите съюзници ще зависят от Изтока“, каза вицепрезидентът. Но дали това им харесва на САЩ, или не, тази зависимост вече се усилва. Тъй като отношенията на европейците с администрацията на Тръмп стават все по-напрегнати, те по-лесно намират приятели сред традиционните врагове на Америка. /БГНЕС

-------------

Саймън Шустър, сп. „Тайм“.