Тайната на греяното вино е напитката да е хубава

Хубавото греяно вино първо се прави от хубаво вино, защото битуват мнения, че греяното вино се прави от лоша напитка. От лошо вино не може да стане нищо хубаво. А веднъж като има хубаво вино като основа, после се добавят подправки като канела, карамфил, джинджифил, няма да кажа всичките… Това каза Валери Лалов, който предлага и греяно вино на Коледния Фермерски пазар „Пендара“, предаде репортер на БГНЕС.

„Предлагам греяно вино, бял пелин и всички останали вина, които произвеждаме в избата“, разказа мъжът. Тази събота една от атракциите на Коледния Фермерски пазар „Пендара“ на Женски пазар е Конкурс за греяно вино и ракия. И макар Валери да не участва в него, не скри от нас кои са е най-характерните подправки за греяно вино. „Най-характерните подправки, която използват не само в България, но и въобще, са канелата и карамфила. Най-силният аромат се усеща от тях“, разкри той.

Освен традиционните фермерски и занаятчийски храни, за посетителите тази събота на фермерския пазар са подготвени още доста изненади и възможности за добро настроение. Тази събота в рамките на Коледния фермерски пазар гостуват още Дядо Коледа и Снежанка за най-малките. Базарът предлага украсяване на коледни курабийки като част от програма за деца. За доброто настроение, разбира се, допринасяха и народни танци и български коледни песни. За любителите на аналоговата музика пък беше четвъртото издание на Sofia Vinyl Fest, който събира търговци и маниаци на грамофонни плочи.

„Сега сме направили конкурс, но ние всяка събота измисляме някаква кулинарна демонстрация, ние винаги изненадваме нашите посетители с някакво предложение“, каза Драгомир Димитров, изпълнителен директор на Пазари Възраждане ЕАД - общинското дружество, което стопанисва Женския пазар. По думите на Димитров от старта на пазара на 12 октомври, всяка събота се събират 40-50 фермери, които излагат своята продукция – малки селскостопански производители с изключително гарантиран произход на стоката. „Това е вече един традиционен фермерски пазар, който се провежда на Женския пазар. Всяка събота гостите и жителите на София могат да го посетят и да си купят истинска земеделска, селскостопанска здравословна храна“, посочи Димитров. Той каза, че амбицията им е да го направят не само пазар, а той да се превърне в събитие, в което да има и готвена храна на живо, музика, събития, които да привличат хората, да ги накарат да се чувстват приятно на Женския пазар.

Във фермерския пазар участват производители от цялата страна, предлагат се млечни продукти, месо, консервирани храни, сладкиши, също така мед, вина, има доста голямо разнообразие на продукция, която предлагаме, каза Гергана Кабаиванова, един от организаторите на фермерския пазар. И допълни, че конкурса за греяно ниво и ракия за първи път се провежда в този формат, "като искаме да популяризираме домашното вино и рецептите, които се прилагат като греяно вино и ракия в домакинството". Организаторите очакват в конкурса да се включат граждани, които да правят тук на място типични домашни рецепти за греяно вино и ракия, не производители. /БГНЕС