Църквата почита паметта на патриарх Фотий, отслужиха литургия в Св. Седмочисленици“

Архиерейска света литургия бе отслужена в столичния храм „Св. Седмочисленици“, предаде репортер на БГНЕС. Преди службата празничен камбанен звън призова вярващите християни да влязат в Божия храм. Десетки миряни се отзоваха и присъстваха на богослужението, а на влизане повечето запалиха свещ за здраве или упокой.

Някои записваха имена за службата за здраве на св. Харалампий Чудотворец на 10 февруари. Неделното богослужение бе оглавено от Негово преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, той бе в съслужение с други свещенослужители.

В храма се спазват противоепидемичните мерки и има разположени дезинфектанти на няколко места. Задължително в църквата е носенето на маска.

Неделният ден е празничен по принцип за църквата ден. На днешната дата Българската православна църква почита паметта на патриарх Фотий. Той е бил Цариградски патриарх. Църковното предание разказва, че Фотий става патриарх през 858 г. Не е случаен фактът, че Българската православна църква го почита, тъй като той е свързан с нашата църковна история. След покръстването на българите през IX век патриарх Фотий е писал до цар Борис I обширно послание за християнската вяра и живот. Целта е била да се помогне на новопокръстения тогава народ. Църквата прославя днес още светите мъченици Доротея, Христина и Калиста. /БГНЕС

Тагове: