ЦАМ при избори сега: ПП-ДБ-25,7%, ГЕРБ-СДС-24,7%, ДПС-13,8%, Възраждане–12,5%, БСП–8,1%, Левицата-4%

„Ако изборите бяха сега ПП-ДБ ще получат 25,7%, ГЕРБ-СДС 24,7%, ДПС- 13,8%, Възраждане – 12,5%, БСП – 8,1% и Левицата – 4%. Извън парламента според проучването са Има такъв народ – 2,9%, Български възход – 2,8%“. Това заяви Юлий Павлов, директорът на Центъра за анализи и маркетинг, представяйки изследване направено в периода 16-19 март 2023г, предаде репортер на БГНЕС.

Според 61,2% от анкетираните трябва да има редовно правителство, дори с цената на големи компромиси, като сред гласуващите за ГЕРБ-СДС - 83%, ПП-ДБ- 70%, БСП- 55%; Възраждане – 37%. Най – скептични за бъдещ парламент са гласуващите за Възраждане и БСП.

50,3% от анкетираните смятат, че ако някоя от водещите партии не успее да излъчи правителство, то трябва да се състави кабинет от експерти, без участието на лидери, подкрепено от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

Павлов уточни, че очакванията за избирателна активност е колкото миналата, дори малко по-ниска (до 2, 7 млн.). „Връщането на хартиената бюлетина също увеличава шанса за повече гласоподаватели – около 450 000 души са отказали да гласуват заради въведеното преди само машинно гласуване, същата цифра хора обаче едва ли ще отидат сега да гласуват, заради недоверие, че ще се направи правителство. Като фактор се изтъкват местните избори на есен и шансът заради тях сега отново да няма кабинет“, каза още той и продължи: 2/3 от анкетираните са посочили икономическата криза, високите цени и ниските доходи като най – наболели проблеми. 52,6% от анкетираните смятат, че служебното правителство не се справя добре, въпреки това доверието към служебния кабинет е по- голямо отколкото при провеждането на такова проучване за редовните правителства.

„83,6% заявяват, че трябва да бъде въведен таван на цените на основните хранителни продукти, това мнение е и при десните - 70% от електората на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС мечтата им е да има таван на цените на основните хранителни продукти“, поясни още директорът на Центъра за анализи и маркетинг.

Относно доверието към политиците стана ясно, че няма политик, при когото доверието да е по-голямо от недоверието. Най – одобрявани все пак са президентът Румен Радев – 44% и вицепрезидентът Илияна Йотова- 37,3%. Гълъб Донев, служебният премиер, също има над 30% одобрение, след него са Бойко Борисов, Кирил Петков и Асен Василев.

На въпроса дали трябва да се промени Националният празник на България - 3 март, 74,7% смятат, че не трябва. "Тази тема сред десните партии показва, че техния електорат са на други мнение и 3-ти март трябва да бъде запазен", каза още Юлий Павлов.

Информацията на проучването е събрана чрез пряко стандартизирано интервю лице в лице. /БГНЕС