Цанко Цанков: Успехите ми нямаше да са възможни без подкрепата на Фондация „Спорт в България“

Не получаваме средства и помощ от българската страна – изключително много зависим и държим на партньорството ни с Фондация „Спорт в България“. Моите успехи и резултати не биха били възможни без тази подкрепа. Това отговори на въпрос на БГНЕС 36-годишният Цанко Цанков след завръщането си на родна земя от Талин, Естония.

Цанков се завърна от прибалтийската страна, където взе участие в Световното първенство в ледени води. Българинът завоюва два златни медала на 200 и 450 м свободен стил, както и бронзово отличие на 25 м бътерфлай.

„Изключително щастлив съм, че успях да спечеля за България две световни титли в леденото плуване на 200 и 450 м свободен стил и да завоювам бронзов медал на 25 м бътерфлай. Емоциите са големи от постигнатата цел, така че съм изключително щастлив да се завърна на родна земя“, бяха първите му думи.

На въпрос на БГНЕС относно това дали е била целта му в Талин, той отвърна: „Лично аз знаех, че имаме много добри възможности за световна титла, поне за една, но все пак това е състезание. Участваха над 900 плувци от 41 държави – както може би знаете, аз съм единственият български представител на това Световно първенство. За мен това е един нов опит в спорта, тъй като това е първото ми участие на Световно първенство по ледено плуване. Температурата на водата сутрин беше малко под 0 градуса, като когато завоювах титлата на 450 м свободен стил температурата беше 1.7 градуса по Целзий“.

На въпрос на БГНЕС колко е силна конкуренцията в спорта, Цанков сподели: „Конкуренцията е изключително силна – много са подготвените състезатели в леденото плуване. Това е спорт, който официално е подал заявка за включване в Олимпийските игри. По всяка вероятност леденото плуване ще стане единственият спорт, представен на Зимни и на Летни олимпийски игри. Резултатите са в рамките на стотни от секундата“, каза той и продължи по отношение на психиката:

„За мен високото постижение в спорт се дължи на около 70% психическа основа. Изключително важно е един състезател да се абстрахира от условията – психиката е един от най-важните фактори в леденото плуване. Искам да благодаря за подкрепата на всички българи и мои съграждани. Мисля, че това е един успех за българския спорт и леденото плуване. Участието ми в това Световно първенство е част от моята подготовка за преплуване на един от най-трудните плувни маратони в света – протокът Кук, разстоянието между Северния и Южния остров на Нова Зеландия, който ни предстои в периода 1-10 април. Заедно с моя екип ще бъдем в Нова Зеландия – той се състои от мен и моя треньор и мениджър. Там разстоянието е малко над 25 км във водите на Тихия океан при температура на водата около 13 градуса. Именно затова искахме да отидем в Талин, за да тренираме адаптацията на организма при тези екстремни условия, тъй като в Нова Зеландия ще трябва да съм подготвен за престой във водите на океана от порядъка на 5-6 часа“, допълни българският плувец и за това, което му предстои.

Цанков бе запитан от БГНЕС за подкрепата от страна на Фондация „Спорт в България“, като бе категоричен, че без подкрепата на Фондацията, успехите му нямаше да бъдат реалност, тъй като той разчита на финансиране от спонсори. „Това, което искам да кажа е, че ние разчитаме изцяло на финансиране от спонсори. Не получаваме средства и помощ от българската страна – изключително много зависим и държим на партньорството ни с Фондация „Спорт в България“. Моите успехи и резултати не биха били възможни без тази подкрепа. Изключително съм благодарен, че все още има хора и организации в България, които застават зад каузите на българския спорт, тъй като каузата на българския спорт трябва да бъде национална кауза и на България“, завърши той. /БГНЕС