Цените на храните в САЩ регистрираха рекорден скок

Общото ниво на цените на храните в САЩ се е повишило с 10,9 процента от 2021 г., съобщи Bloomberg, позовавайки се на Министерството на труда на САЩ. Отбелязва се, че това е най-значителният скок от 1979 г. насам.

По-специално, супите поставят исторически рекорди за ръст на цените с поскъпване от 19,1%, зърнените храни (16,8%), бебешките храни (15%) и замразените плодове и зеленчуци (10,6%). Освен това яйцата в американските магазини поскъпнаха с 38%, достигайки връх от октомври 2007 г., а цените на млечните продукти се повишиха с 14,9%, достигайки рекорд от юни 2004 г.

Изданието отбелязва, че поради по-ниските цени на енергията инфлацията е намаляла спрямо предходния месец, но поради нарастващите разходи за храна и наем това не оказва силно влияние върху живота на американските потребители. Това важи особено за жителите на САЩ с ниски доходи, които харчат голяма част от семейния бюджет за хранителни стоки.

В средата на юли стана известно, че инфлацията в САЩ достигна нов 40-годишен връх през юни поради скока на цените на бензина и по-високите цени на храните. /БГНЕС