Цените на нефта продължават да растат

Цените на нефта днес започнаха отново да се повишават след ден на загуби заради опасения относно търсенето, свързани с блокирането в Китай, причинено от Covid-19.

Продължаващите ограничения в страната, включително в икономическия център Шанхай, където десетки милиони са затворени в домовете си, засегнаха транспортните мрежи, но търговците балансират шока в търсенето и заплахите за доставките, предизвикани от войната в Украйна, където държавите от Европейския съюз обмислят забрана за внос на руски суров петрол.

Съединените щати заявиха, че ще освободят значителна част от петролните си резерви, за да смекчат недостига.

"Нефтът все още се търгува разнопосочно след рязкото понижение във вторник, но в Азия борсите отвориха на цени, близки до тези от средата на вчерашния търговски диапазон, така че освобождаването на запасите в САЩ е полезно. Все пак през нощта няма много съществени новини, като траекторията оттук нататък наистина зависи от това дали други държави ще се присъединят към Великобритания/САЩ в забраната за внос на руски петрол", заяви Стивън Инес от SPI Asset Management.

Пазарите в Азия до голяма степен се повишиха, като японският Nikkei 225 нарасна с над 1% в началото на търговията, а брокерите останаха оптимистично настроени заради спада на йената за трети пореден ден.

Но хонконгският индекс Hang Seng продължи низходящата си спирала. Шанхай също отвори с понижение, тъй като новините от Китай около ограниченията заради Covid-19, намаляването на лихвените проценти и ограниченията върху технологичните компании останаха причина за безпокойство.

Сеул, Джакарта, Тайпе и Сидни са с малко по-високи стойности.

Европейските пазари се повишиха вчера, подпомогнати от новината за възстановяване на растежа на промишленото производство в еврозоната през февруари.

Но смесените резултати на Уолстрийт, където загубите бяха свързани с намаляването на абонаментите на гиганта в стрийминга Netflix, също натежаха на азиатската търговия, а акциите на технологичните компании се понижиха в Хонконг.

Играчите вероятно ще останат предпазливи преди изказванията на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл на следващото заседание на централната банка на САЩ, като опасенията за повишаване на лихвените проценти са големи.

"Председателят на Фед Пауъл и президентът на ЕЦБ Лагард ще говорят на панел на МВФ, а управителят на BoE Бейли ще говори на отделно събитие по-късно в четвъртък", каза Инес.

"Малко вероятно е тези централни банкери, особено Пауъл, да се противопоставят на пазарните цени, което предполага, че неотдавнашното състезание на световните пазари на облигации е отсрочка по пътя към по-висока доходност." /БГНЕС, АФП