Център „Иван Михайлов“: Страстната седмица се превърна в седмица на омраза

Страстната седмица, през която всички ние със смирение и упование в християнските и общочовешките ценности се стремим да постигнем своето духовно и морално просветление, се превърна в седмица на най-низки човешки страсти, на грозни обиди и на нечовешка злоба и омраза. Това пише в открито писмо на Културен център Иван Михайлов, Битоля, по повод политическата полемика, която обхвана РС Македония във връзка с официалното откриване на центъра, предаде репортер на БГНЕС.

Агенция БГНЕС публикува целия текст на отвореното писмо без съкращения:

Приятели, членове, симпатизанти и критици на Културен център Иван Михайлов.

Изминава една седмица от момента на официалното откриване на клуба-библиотека на дружеството. Това е и най-святата седмица за всяка християнска душа, седмица през която всички ние със смирение и упование в християнските и общочовешките ценности се стремим да постигнем своето духовно и морално просветление. Това беше „Страстната седмица“, чиято същност е всеки от нас да премине през своята голгота, за да получат светлина и упование нашите души.

В противовес на всичко това, ние станахме свидетели, почувствахме и преживяхме седмица на най-низки човешки страсти, на грозни обиди и на нечовешка злоба и омраза. Омраза към нас, ръководството, към нашите гости от България и към членовете и симпатизантите на сдружението носещо името на Иван Михайлов.

Уважаеми дами и господа,

Маските окончателно паднаха! Уверени сме, че вече на всички, които имат желание и воля да разберат и признаят, е ясно - в РСМ злобата и омразата към българите и всичко, свързано с България, са дълбоко вкоренени в съзнанието на част от политическия елит на страната и вече много години са тяхна целенасочена политика.

Всички вие чухте, видяхте и можете да направите своите изводи!

Останахме и дълбоко учудени от прибързаната и необмислена позиция на нашия президент господин Стево Пендаровски.

Въпреки това, ние от сдружението бихме желали да посочим, че Културния център е регистриран официално със своето име през март 2019 г. и до деня на официалното откриване на клуба никой в Република Северна Македония не беше видял нищо лошо или нередно в нашето съществуване и дейност. Но в момента, в който ни беше обърнато малко повече внимание от институциите в България, веднага станахме „остър трън“ в очите на институциите в страната и срещу нас и България се отприщи страстна истерия, флагмани на която, все пак да кажем откровено, бяха най-вече определени политици и определени медии и техните ботове, фалшивите профили във Фейсбук, които имат за цел разпространяването на говора на омраза и торпилиране на перспективата за развитие на добросъседските отношения между България и РСМ.

И няколко думи и за това защо беше решено сдружението да носи името на Иван Михайлов. Защото той беше последният исторически лидер на ВМРО, символ и носител на борбата срещу чуждата на Македония доктрина, която покълна в умовете и душите на хората по времето на сърбокомунистическия режим в нашата татковина и направи така, че днес кръвни братя да не се понасят. Той оглави Организацията през 1925 г. след смъртта на Тодор Александров. Той е всичко друго, но не и фашист.

Иван Михайлов е знамето на българщината в Македония и на борбата за нея. Това е истинската причина за реакциите от последната седмица на днешния политически елит в РСМ и за злостния говор на омраза.

През годините на сърбокомунистическия режим в Югославия много привърженици на ВМРО, възрожденци и борци за свободата на Македония и техните потомци бяха избити още в началото на 1945 година – без съд и присъда, защото продължиха да наричат себе си българи и искаха да останат такива. Хиляди други бяха осъдени на смърт, на дълги години затвор, пращани в лагери по цяла Югославия, арестувани и интернирани, малтретирани с едно единствено обвинение, че не желаят да се отрекат от българските си корени и продължават да настояват да се наричат българи. Затова и Иван Михайлов е знамето на българщината и кошмар за комунистите и сърбоманите навсякъде по света.

„Христос Возкресе!“, ще дойде и нашето Възкресение.

А сега се обръщаме към нашите яростни критици със следните, уверени сме, лесни за тях въпроси:

- Как протестиращите в с. Кравари знаеха толкова точно времето и мястото на кацане на вертолета на българския министър-председател Кирил Петков? Ние като организатори нямахме никаква информация за това. Та въпросът, който вълнува е: Кой информира организаторите на протестите, които на нас са ни добре известни, че те бяха така добре подготвени с изработени плакати и транспаранти?

- На следващо място ще се радваме да разберем, каква е символиката и значението на портрета на Иван Михайлов в кабинета на Християн Мицковски, наследен и намирал се там още по времето на предишния председател на ДПМНЕ и премиер на страната Никола Груевски, но запазен от Мицковски?

През целия си живот Иван Михайлов е бил преследван и прогонван от силните фактори на времето, но е успял да устои - ще устоим и ние! Злобата, омразата и практиката на отричане на основни човешки права нямат място в днешното единно европейско семейство!

Ще завършим с думи на Иван Михайлов: „Вероятно ще се търси възможност да бъде отречено, че всички борци във ВМРО са били САМО българи. Но те правеха жертви и приемаха Македония да стане независима държава, с равни права на народностите, които целият свят признава. Който отрича тези народности и ги преследва, той е противник на Независима Македония“! /БГНЕС

Битоля / РС Македония