Церово отстоява себе си в тези мъчителни времена

Село Церово е пример за успешен модел на съжителство между българи и роми, демонстриращ, че само чрез търпимост може да има напредък по нашите земи, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.

Вместо омразата и разделението, което ни е завладяло през последните години, жителите на това малко селце в Пазарджишкия край доказват, че само обединени хората могат да преминат през трудните времена.

В селото, намиращо се в община Лесичово, няма разлика между българи и роми, никой не се интересува от какъв произход си. Смесените бракове са често явление.

В Церово в момента има около 450 избиратели. Преди години от община Лесичово решават да закрият местното училище, за да остане училището в Лесичово. Местните жители се възпротивили и отстоели правото да имат собствено начално училище, което се посещава в момента от около 40 деца. Така те още веднъж показали, че макар и жители на малко село са много повече достойни да бъдат граждани от някои други.

Основният поминък на местните жители е земеделието. Земята им е богата и плодородна, на нея растат много плодове и зеленчуци. Отглеждат се череши, грозде, домати, червена капия.

Производителите от Церово могат да бъдат забелязани по големите софийски пазари, където повече от 20 години предлагат своята вкусна продукция.

За съжаление, в последно време става все по-трудно да се изхранваш със земеделие.

„Не ни излиза сметката“, споделиха пред кореспондента на БГНЕС местните.

Иначе Церово не е запуснато, къщите и дворовете са стегнати.

Интересуваме се как ще се отопляват през зимата. 80% от жителите заявяват, че ще използват за целта дърва, но не са никак малко и тези, които са на климатици. „Когато се прибереш вечер към 19.00-20.00 часа, няма как да запалиш печката“, заяви друг местен жител.

Въпреки очакваната тежка зима, в Церово не губят оптимизъм, дори и някой да закъса, той знае, че може да разчита на своите съселяни. Със своя начин на живот и поведение те изпращат послание на цялата държава, че само обединени и толерантни можем да излезем от предстоящите несгоди. /БГНЕС