ЦИК: 206 общински избирателни комисии са назначени до момента

От четвъртък до днес сме взели решение за назначаване на общински избирателни комисии. Към днешна дата назначени са 206, остава да назначим по-малко от 60 комисии, което ще се случи до 8-ми септември, а на 9-ти септември общинските избирателни комисии започват своята работа. Това заяви говорителят на ЦИК Росица Матева във връзка с подготовката и произвеждането на изборите за общински съветници и за кметове, насрочени на 29 октомври 2023 г., предаде репортер на БГНЕС.

„От вчера започна подаването на документи в ЦИК за регистрация на партии и коалиции за участие в местните избори. Вчера са подадени документите на 14 партии и три коалиции, а днес са подадени документите на три партии или общо имаме подадени документи на 17 партии и три коалиции до момента“, добави Матева.

„Общинските избирателни комисии ще започнат работа на 9 септември. На 13 септември ще регистрираме всички партии и коалиции, които са подали документи, а на 14 септември ще изпратим информация на всички общински избирателни комисии кои и колко партии и коалиции са се регистрирали в ЦИК. До 18 септември общинските избирателни комисии ще обявят избирателните списъци“, каза още тя.

Матева коментира, че освен 265 кметове на общини на тези избори ще избираме и 35 кмета на райони - 24 в Столична община, 5 във Варна и 6 в Пловдив. Тя каза, че очакват до края на тази седмица да бъде установен броят на кметствата като информацията ще бъде предоставена от НСИ. /БГНЕС