ЦИК: Не е вярно, че в още 7 района искаме да се премахне регистрацията на ДБ

ЦИК взе решение да потвърди решението на РИК- Стара Загора за отказ на регистрация на ДБ. Това каза зам.-председателят на ЦИК Росица Матева, предаде репортер на БГНЕС.

Не говорим за това дали в XXI век може да се използва електронен подпис, говорим за това дали Изборният кодекс не е отделен закон. В крайна сметка ЦИК прие, че документите се установява, че са подписани електронно, а са занесени хартиени разпечатки и са дадени указания на представителя на ДБ да ги завери вярно с оригинала, но той е отказал, добави Матева. ДБ могат да обжалват в Административния съд, каза още тя и отрече информацията, че в още 7 района искат да се премахне регистрацията на ДБ.

Проверяваме има ли други районни комисии, в които са подадени документи с електронни подписи. ЦИК ще вземе решение след като се запознае с преписките. Документите трябва да бъдат подписани от представляващи партиите.

Съгласно изборния кодекс единственият вариант, в който се използва електронен подпис е подписването на избирател, подкрепящ партия или коалиция, коментира Матева.

ЦИК направи демонстрация как ще се гласува с машина на предстоящите избори за парламент и президент на 14 ноември.

Представена беше и бюлетината за гласуване. /БГНЕС