ЦИК обяви имената на новите народни представители в 47-ото Народно събрание

Централната избирателна комисия обяви имената на избраните народни представители в 47-ото Народно събрание, предаде репортер на БГНЕС.

Комисията обяви решението си, взето минути след 13 часа днес.

По закон, кандидатите за народни представители, избрани в два многомандатни изборни района, са длъжни в еднодневен срок от узнаването писмено да заявят в ЦИК в коя листа желаят да останат избрани. В случай че кандидатът не подаде писмено заявление в срока ЦИК го обявява за избран за народен представител от изборния район, в който първо е регистриран за кандидат за народен представител.

Решението на ЦИК е изпратено да се обнародва незабавно в „Държавен вестник”.

Списъкът на новите 240 депутати може да видите ТУК

БГНЕС припомня, че отказ да е депутат за трети път заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Според разпределението на мандатите в новия парламент, новата формация, която излезе от вота на 14 ноември като победител - "Продължаваме промяната" получава 67 мандата. Партията на Борисов ГЕРБ с коалиционния си партньор от СДС ще има 59 депутати. ДПС ще разполага с 34 народни представители. БСП с 26 народни представители, а формацията на Слави Трифонов "Има такъв народ" с 25 депутати. "Демократична България" ще има 16 депутати. "Възраждане" ще е с най-малко депутати - 13.

"Продължаваме промяната" взе 25.67% от гласовете, ГЕРБ-СДС - 22,74%, ДПС - 13,0%, "БСП за България" - 10,21%, "Има такъв народ" - 9,52%, "Демократична България" - 6,37%, "Възраждане" - 4,86%. /БГНЕС