ЦИК обяви мандатите и окончателните резултати от вота

Централната избирателна комисия обяви тази вечер окончателните резултатите и мандатите след изборите в неделя, предаде репортер на БГНЕС.

Броят на действителните гласове, подадени за кандидатските листи на партии, коалиции и инициативни комитети, е 2 505 272.
Броят на действителните гласове с отбелязан глас в квадратчето „Не подкрепям никого”, е 87 635.

ГЕРБ - СДС ще имат 67 депутати.
За коалицията са гласували 634 627 души. Това прави 25.33% подкрепа.

“Продължаваме Промяната” ще имат 53 народни представители. За партията са гласували 506 099. Подкрепата в проценти е 20.20.

ДПС ще имат 36 депутати. За движението са гласували 344 512, подкрепата е 13.75%.

Партия “Възраждане” ще разполагат с 27 места в парламента. За нея са гласували 254 952 или 10.18%.

БСП за България вкарват 25 депутати, благодарение на 232 958 гласа или 9.30% подкрепа.

„Демократична България” ще заемат 20 депутатски банки. За обединението са гласували 186 528. Подкрепата е равна на 7.45%.

Формацията „Български възход” ще има 12 народни представители. Гласовете за тях са 115 872 или 4.63%.

Няма избрани независими кандидати.

Според разпределението по многомандатни изборни райони, ГЕРБ-СДС няма да вкарат депутат от Кърджали. 5-ма ще са депутатите от Варна и по четирима от Благоевград, Бургас и от 23 и 25 МИР София.

„Продължаваме промяната” вкарват петима депутати от 23 МИР София и по четирима от другите два МИР-а на столицата. От Варна също ще имат четирима народни представители. И те няма да вкарат депутат от Кърджали, както и от Разград и Търговище.

ДПС нямат нито един мандат от Кюстендил, Перник, трите МИР-а на София и от Ямбол. Вкарват обаче четирима депутати от Кърджали.

„Възраждане” ще имат двама депутати от Варна и нито един от Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Видин, Разград, Силистра, Смолян, Търговище и Шумен.

Левицата няма да има депутати от Видин, Кърджали Габрово, както и от Перник. Не вкарват никой от Разград, Силистра, Смолян и Търговище. Единствено по двама народни представители ще имат от Плевен и от Пловдив-област.

„Демократична България” ще имат трима народни представители от 23 МИР София. И по двама избрани в другите два района на столицата.

Дванадесетте избранници на „Възход” ще са от изборните райони Благоевград, Бургас, Варна, Кърджали, двата МИР на Пловдив, трети МИР на София, Стара Загора и Хасково. От всички райони те вкарват по един депутат.

От тук нататък ЦИК трябва да обяви имената на избраните народни представители. Те ще имат възможност да подадат заявленията си, ако не искат да влязат в бъдещия парламент. Тези, които са избрани от два изборни района, ще трябва да заявяват желанието си.
След това президентът Румен Радев трябва да свика парламента. Очаква се това да се случи в края на следващата седмица. /БГНЕС