ЦИК: Общо 11 936 машини ще се ползват на изборите извън и в страната

Извън страната има още 751 секции. Бяха 753, но германската страна не даде разрешение за откриване на две секции в Дортмунд. От тези 751 секции, с машини ще се гласува в 208 секции. Това съобщи говорителят на ЦИК Цветозар Томов, предаде репортер на БГНЕС.

416 машинни устройства ще се ползват извън страната. Машините, които ще се ползват на изборите са общо 11 936 извън страната и в страната. В страната машините собственост на ЦИК са 12 837, добави Росица Матева. 543 са секциите, в които ще се гласува с хартия. Формирани са съставите на СИК в почти всички секции. Налагат се промени често за това че част от вече назначените членове се разболяват и са под карантина, коментира Томов.

ЦИК взе решение и гласува за подаване на сигнал до главния прокурор за проверка на всички действия, свързани с внасянето на машини на територията на страната дали има данни за извършено престъпление, коментира Матева.

За 150-те машини на летище София, ЦИК разбра от писмо по преписка в градската прокуратура. Ние не знаем тези машини кога са внесени от кого и за какво. Между Сиела и ЦИК няма проблем в документацията, коментира Матева.

Не съществува възможност машини предвидени за участие в изборите да се заменят произволно с някакви други устройства за машинно гласуване, добави Томов. Всяка машина е за определена избирателна секция и дори да я сложите в съседната, няма да работи така, както изисква ЦИК. Има пълна сигурност, че никакви, внесени от когото и където и да е, машини могат да повлияят на изборния процес. Проблемът е, че се създава едно засилващо се напрежение в хората и недоверие към машинното гласуване, каза ще Томов.

От ЦИК добавиха още, че 4 социологически агенции са регистрирани за изборите с 1127 анкетьори. /БГНЕС