ЦИК определи окончателния списък на депутатите

Централната избирателна комисия (ЦИК) определи с решение в петък вечер окончателния списък на народните представители в 46-ото Народно събрание.

28 избрани депутати от два многомандатни района са подали декларации, с които да определят районът, от който предпочитат да представляват.

Заместник-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов ще бъде депутат от Пловдив, а Мика Зайкова, която е най-възрастният депутат и която за втори път ще открие първото заседание на депутатите - от Смолян. Лидерът на БСП Корнелия Нинова и съпредседателят на Демократична България Христо Иванов ще са депутати от София. Мая Манолова от "Изправи се. Мутри вън" остава депутат от Благоевград, Николай Хаджигенов от София.

Филчо Филев избира Варненски район, Гюнай Хюсмен – Разградския.

Славена Точева и Мартин Андонов от ГЕРБ ще са депутати от Варна, а колегата им Илтер Садъков – от Шуменски.

Елхан Кълков от ДПС избира Благоевградски район, съпартиецът му Павлин Кръстев – Кърджалийски, Тунджай Йозтюрк избира Стара Загора.

Димитър Делчев от "Изправи се" ще е депутат от София, Мария Василева Капон от Пловдив.

Силвия Николова от "Има такъв народ" е изпбрала Велико Търново, Георги Чепишев - Кърджали, Паунита Петрова и Венцислав Асенов - София, Мария Петрова - Ямбол. Алпер Мурадов ще е народен представител от Разград. Петър Димитров избира Силистра, Кирил Симеонов ще е от Варна. Живка Железова - от Стара Загора, Светослав Георгиев - от Пазарджишки район, Петко Кущирев – Хасковски, Десислава Цонева – Монтана, Петя Димитрова – Перник, Васил Апостолов – Пловдив, Галина Димитрова - Варна.

Бонка Василева от Демократична България ще е депутат от София, а съпартийците ѝ Александра Стеркова и Манол Пейков съответно от Пазарджик и Пловдиов.

Решението ще бъде обнародвано в Държавен вестник. В петък президентът Румен Радев съобщи, че първото заседание на 46-ия парламент се свиква за сряда, 21 юли. /БГНЕС