ЦИК: Още машини са дефектирали и в секциите там се гласува с бюлетини

Има секции в страната, в които машините са дефектирали и се преминава изцяло на хартиено гласуване, съобщиха от ЦИК. 12 000 секции за гласуване има в страната. В чужбина те са 737.

Почти 40 машини не работят в страната, съобщиха от ЦИК. Говорителят на комисията Росица Матева сподели за БНР:

"За 16 машини получихме информация във вчерашния ден при диагностиката на машините. Останалите са в днешния ден. Основно проблемите са, че изобщо не стартира машината. В един случай имаме липса на карти, в други случаи картите на сработват с машината. Общо взето това са проблемите. В тези секции се продължава в момента само с хартиени бюлетини".

Има места, където са се появили само бели бюлетини от машината и комисиите са дали възможност да се гласува повторно:

"Комисиите са си съставили протокол за тези ситуации, така че в края на изборния ден, когато преброяват гласовете - те са установяват с преброяване и на машинните бюлетини - ще се отрази това обстоятелство, за да могат контролите да бъдат удовлетворени. В случая, СИК е действала правилно. И в други такива случаи - имахме едно обаждане за машина, която е отпечатала много много къса бюлетина и не се вижда как е гласувал избирателят - там също са дали указания да му създаде възможност втори път да гласува. На места не е дадена възможност - на две или три места - на избирателя да гласува втори път, но препоръката на ЦИК е в такива случаи да се даде възможност на избирателя да гласува още веднъж като бъде съставен протокол и бъде отразено това обстоятелство".

На бюлетината от машината трябва да се поставя печат, припомнят от ЦИК.

"Получихме доста обаждания, че на бюлетините от машините не се поставят печати. Трябва да поставят секционните комисии един печат, след като бъде отпечатана бюлетината за машинно гласуване и преди пускането в кутията. Искам да обърна внимание на обстоятелството, че машините бюлетини и са винаги действителни. Дори да се пуснати в кутията машинни бюлетини без печат, те също ще бъдат действителни, но все пак трябва да се изпълнява законът. Нека да поставят секционните комисии печат върху машинните бюлетини".

Все още сигналите за нарушения са малко и сред тях няма такива за сериозни нарушения, отчитат от ЦИК

"Някъде 8 или 9. Три от тях са за проблеми извън страната - за неявили се членове на СИК - така че са насочени към бюрото, което се занимава с гласуване извън страната. Взехме решение да започне работа комисията като съответно заместник-председателите станат председатели, както е обичайно. Има няколко сигнала за страната, но са изпратени до съответните РИК по компетентност, тъй като касаят гласуване в конкретни секции.

Централната избирателна комисия обръща внимание, че разпоредбите на Избирателния кодекс забраняват да се огласяват под каквато и да е форма до обявяване края на изборния ден на територията на страната, резултати от допитвания до общественото мнение за изборите. Публикуването на данни за предварителните резултати от гласуването на интернет страниците на доставчици на медийни услуги също подлежи на санкция по реда на закона. /БГНЕС

Тагове: