ЦИК показа бюлетините за гласуване на изборите

Централата избирателна комисия (ЦИК) показа хартиените бюлетини и инсталираната демо версия на бюлетината за разяснителната кампания за предстоящите предсрочни парламентарни избори, предаде репортер на БГНЕС.

Бюлетините са две — за гласуване в страната и за гласуване извън страната.

Росица Матева припомни, че на 17 септември изтича срокът за гласуване по настоящ адрес, както и че той се подава до общинската администрация или през Главна дирекция ГРАО.

6631 са кандидатурите в тези избори. Имаше 9 кандидати, регистрирани в 3 района и заличихме регистрацията в последния район. Заличени са регистрациите на 7 кандидати с двойно гражданство, Росица Матева. На 10 септември всички машини ще бъдат доставени в областните управи, добави Матева.

Тя обяви, че вече се работи по инсталиране на демо версията на софтуера върху онези машини, които са предназначени за разяснителна кампания и на 10 септември всички машини ще бъдат доставени в областните управи, съответно по утвърдените графици те ще бъдат разположени във всички населени места, за да се гласува пробно от избирателите.

Разликата в бюлетините за гласуване е, че на тези, предназначени за гласуване извън страната, няма преференциален вот, обясни Цветозар Томов.

„Във всяка една от тези бюлетини липсва номер 21, поради факта, че тази партия не регистрира кандидатски листи, като обръщам внимание, че на бюлетината в страната, кръгчетата ще бъдат според броя на мандатите във всеки район, умножено по две – най-малко 8, най-много 32“, каза Матева. Тя съобщи, че в Монтана и в Сливен няма да фигурира и номер 4, тъй като съответната партия не е регистрирала кандидати в тези два изборни района. „В Благоевград няма да фигурира бюлетината номер 23, тъй като регистрацията на регистрираната кандидатска листа беше само от един кандидат, който беше заличен и поради тази причина е заличена и цялата кандидатска листа“, каза още Матева. Тя обяви, че в 25 МИР София и в 3 МИР Варна ще има и двама независими кандидати под номер 30.

Абсолютно идентични ще бъдат и електронните бюлетини, въведени в машините, като там ще има две страници – на първа ще има 15 позиции, а на втора – останалите, в зависимост от района. „Буквално с два клика ще може да се гласува“, заяви Матева.

Важно е избирателите да знаят, че не трябва да бързат да дърпат бележката от машината. Матева подчерта, че всяка машина е затворена с пломби с номера и това гарантира частното провеждане на изборите на 2 октомври.

„Договорът със „Сиела Норма“ все още не е подписан, тъй като очакваме все още един или два документа, които трябва да бъдат представени, за да може да влезе на одобрение в ЦИК“, съобщи Матева, но подчерта, че „Сиела Норма“ е определена за изпълнител на дейностите съгласно документацията по обществената поръчка.

„Сиела Норма“ има срок, за да инсталира демо версията върху 460 машини за гласуване, като 395 от тях ще бъдат изпратени в областните управи, за да могат по кметства и по населени места, заедно с РИК, да бъдат проведени демонстрациите за гласуване. „Останалите устройства ще бъдат в ЦИК, за да бъдат предоставени на регистрирани партии и коалиции“, уточни Матева. Тя обясни, че от днес в склада на ЦИК са допуснати определен брой лица, които извършват инсталацията.

В процедурата за обществената поръчка е заложено да бъдат предоставени 33 броя четци, с които може автоматично да се извърши преброяване на броя на контролните разписки. Все още обаче не е взето решение дали ще се извършва такова, от кого, къде и кога.

По отношение на гласуването в чужбина Цветозар Томов каза, че най-трудно ще бъде традиционно в Турция, в Германия и във Великобритания. Той обясни, че Германия налага ограничение на броя избирателни секции, а във Великобритания има трудност на места в намирането на хора от българската общност.

Всички български граждани, които искат да бъдат членове на СИК извън страната, следва да се обръщат към Министерството на външните работи. Към момента представителите на външно министерство в секциите в чужбина са определени по един във всяка секция, тъй като именно това е предвидено в закона. /БГНЕС

Тагове: