ЦИК провежда консултации за съставите на СИК, участват и „Продължаваме промяната”

Провеждат се консултациите с политическите партии за определяне съставите на СИК, не очакваме, че всички места ще бъдат запълнени с кандидати на парламентарно представените партии. Вакантните места ще се запълнят с предложения от дипломатическите представителства. Това заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов, предаде репортер на БГНЕС.

В консултациите се яви за първи път извънпарламентарна коалиция „Продължаваме промяната”, което се случва за първи път тази година. Те направиха свои предложения, които ще се вземат предвид, ако останат свободни места, след като бъдат изпълнени предложенията на парламентарно представените партии. Общият брой на членове на СИК е 4115, от които 753 председатели и секретари и 708 зам.-председатели, 1148 са членовете на СИК, 753 членове са излъчени като държавни представители на МВнР, добави Томов.

ЦИК определи 208 секции, в които трябва да се гласува с машини извън страната и взе решения във всички тези секции да има по две машини за гласуване, каза още Томов.

Росица Матева заяви, че от два дни на уеб страницата на ЦИК е качен симулатор за машинно гласуване. По думите й той може да бъде използван от всички избиратели и е много ефективен, защото отразява точно начина на гласуване. Говорителят допълни, че на страницата на ЦИК също така има качен материал за начина на гласуване с машина. Той е 3-минутен. Матева увери, че всички машини вече са разпределени в страната. Стана ясно още, че от ЦИК са взели решение да има контролно преброяване.

„Технически вече не е възможна промяна на софтуера на машините за гласуване. Особено важно е избирателите да бъдат информирани. Ще бъдат разпространени и плакати със сниманите екрани на машините. До момента сме изпратили 280 машини в страната. Ако трябва ще изпратим още. Гражданите трябва да вземат решение дали ще гласуват за парламент или за президент преди да застанат пред машината. Софтуерът е направен така, че не може да бъде променен към момента“, каза още Матева. /БГНЕС