ЦИК с демонстрация за сигурността на машинния вот

Десетки граждани проявиха интерес към пробното машинно гласуване, организирано от Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК), предаде репортер на БГНЕС.

Пред сградата на парламента от комисията разположиха две устройства за гласуване, които дадоха възможност на всички да задоволят любопитството си и да се уверят в сигурността на вота.

„От телевизията разбрах, че ще има демонстрация, за това съм дошла“, разказа възрастната Цветанка Пачева, която заяви своята готовност да гласува машинно и на 4 април. „На хартия е по-лесно за възрастните, но трябва да се научим и на машина. Два пъти опитах, не беше трудно“, сподели още тя.

Голямата част от хората заявиха, че нямат никакви притеснения за технологията на гласуване, както и за честността при отчитане на техния вот.

Всички присъстващи, сред които и членове на секционни избирателни комисии имаха възможност да се запознаят с начина за гласуване с машини и да проверят дали те правилно отчитат подадените гласове, извършвайки сравняване на данните от машинния протокол с ръчно преброяване на контролните разписки.

Машините за гласуване в изборния ден ще бъдат общо 9390, като всяка от тях ще пристигне в определената секция още в събота, но ще бъде активирана в неделя. Машината ще отпечатва бележка, която ще се нарича нулев протокол за начало на изборния ден. За разлика от хартиената бюлетина, на машината ще се показва и името на кандидата при маркиране на преференцията. На гласоподавателите се дава карта, която трябва да бъде поставена в слота на машината, а едва след това екранът визуализира бюлетината, наподобяваща хартиената.

Личен избор на всеки един гражданин е дали да упражни правото си на глас машинно или с традиционната хартиена бюлетина. /БГНЕС