ЦИК: Секциите за изборите в чужбина ще бъдат 737

Секциите в чужбина ще бъдат 737, заяви заместник-председателят на ЦИК Росица Матева на брифинг във връзка с организирането и произвеждането на предсрочните парламентарни избори, предаде репортер на БГНЕС.

"Няма да провеждаме присъствено обучение, преценихме, че ще проведем онлайн обучение на членовете на СИК в страната", каза още Матева.

"От МВнР ни информираха, че от Бахрейн не е получено съгласие да бъде разкрита избирателна секция", обясни тя.

По отношение на гласуването в страната към днешна дата са разкрити 12 771 секции, като 240 от тях са подвижни, посочи Матева, но уточни, че броят ще бъде различен към изборния ден.

Към момента са регистрирани 5 социологически агенции, има 3 международни организации, регистрирани с наблюдатели, както и 15 български организации, които са регистрирали наблюдатели за участие в изворите.

На въпрос на БГНЕС кой отговаря за сигурността на машините вътре в склада, в който се съхраняват, Росица Матева отговори: "Складът и помещението, в което се намират машините, се охранява от Главна дирекция "Жандармерия" и в помещението се допускат лица, за които ЦИК е дала разрушение, като преди това тези лица са проверени от ДАНС и МВР." Тя е категорична, че помещението се полза само от ЦИК по договор за наем и вътре се съхраняват само машините и хартията от предходните избори, вещи, които са собственост на държавата чрез ЦИК и които касаят машинното гласуване.

Предстои ЦИК да вземе отделно решение кметовете на общини да отворят запечатаните помещения, където ще прибират изборните материали. Матева също така подчерта, че самото видеонаблюдение не би трябвало да доведе до забавяне. Освен това не се очаква да има проблем и с попълването на съставите на СИК в чужбина./БГНЕС