ЦИК: В 1115 секции ще има по две машини за гласуване

Назначени са съставите на СИК в чужбина, актуализираме и обновяваме базата данни. Имаме подадени 14 жалби и 5 сигнала, има висящи производства по 4 жалби, добави Матева.

Цветозар Томов заяви, че в Германия нямахме до скоро разрешение за всички секции, не е дала разрешение за изборите в 2 избирателни секции - в Манхайм е едната, другата в Щутгарт. В тези градове има и други избирателни секции така, че българите там няма да бъдат лишени от правото си на избор, добави Томов.

На територията на страната машинно гласуване ще има в 9401 секции. В 1115 от тях ще се гласува с две устройства.

„Това решение го взехме мисля преди два дни, тъй като преценявахме с колко устройства разполагаме, за да можем да разположим повече устройства в една секция“, каза Матева. Тя припомни, че на предходния брифинг са казали, че в 700 секции ще има по две машини. „Сега вече преценихме, че имаме малко повече устройства с новозакупените, така че в 1115 секции в страната ще се гласува с две устройства, като критерият е гласували повече от 425 избиратели на изборите на 4 април в тези секции“, посочи тя.

ЦИК взе решение и при какви условия ще гласуват поставените под карантина. „Мисля, че от днес вече ще бъде активно и завлението, което може да се подава, чрез интернет страницата на ЦИК. Могат да се подават такива заявления и през интернет страниците на съотвтените общини, в които са карантинирани лицата. До изборния ден и в самия изборен ден, ако бъде поставен избирател под карантина, може да подаде заявление да гласува стига, разбира се, да има обарзувана избирателна секция за гласуване на карантинирани лица на територията на тази община“, обясни Матева.

Избирателите, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация гласуват в мястото, където са поставени под задължителна карантина или задължителна изолация. Секциите за гласуване с подвижна избирателна кутия се образуват, ако до 3 дни преди изборния ден има подадени не по-малко от 10 заявления от избиратели, поставени под задължителна карантина или изолация. /БГНЕС