В четвъртък 800 машини тръгват от Тайван за България

Продължават преговорите между ЦИК и „Сиела норма“, съобщи Росица Матева. Според говорителя и зам.-председател на ЦИК, единственият възможен изпълнител за модифициране на софтуер и организиране на изборите е „Сила норма“, поради сключен на 6 февруари договор.

„Той все ще не е изпълнен, не е приет и не е платен, тъй като уговорката е да се плати изцяло цената, частично плащане не може да бъде направено“, обясни Матева. Ако останем с 9600 машини, ще организираме изборите с тях, но имаме обещанието и водим разговори със „Смартматик“, които са производители. В петък проведохме среща с финансовия министър и представителя на „Смартматик“ за Централна и Източна Европа.

В Холандия има произведени 672 машини, обещали са, че до сряда могат да бъдат произведени в Тайван още 800 машини и могат да бъдат транспортирани до България“, каза още Росица Матева. 800 машини ще бъдат произведени до сряда, а от четвъртък може да тръгнат към България от Тайван, въпросът е по какъв начин. Тепърва ще договорим финансовите параметри, добави Матева.

Тя посочи, че в момента се водят разговори как да бъде извършен този транспорт и от кого. Обслужването и на новите машини ще бъде от „Сиела норма“.

„В България трябва да има машини в 9400 секции, зад граница трябва да има машини в 242 секции, ще направим възможното да се справим“, заяви Росица Матева пред бТВ.

По думите й ще е много по-добре, ако в повече секции има повече от една машина. Ако доставим тези машини, за които говорим, ще имам по две в повече от 700 секции, обясни говорителят на ЦИК.

„Има обявена обществена поръчка, преговорите със „Сиела норма“ по технически въпроси ще продължат, по тяхно искане не приключи работата на комисията по тази поръчка в събота, ще се проведат преговори и днес, и утре вероятно ще се сключи договор за модифициране на софтуер за частичните местни избори, за изборите за Народно събрание, и за логистиката на тези два вида избори. /БГНЕС