Циклонът "Джулия" причини сериозни наводнения в Мексико

Преминаването на циклона "Джулия" причини тежки наводнения в Акапулко и други общини в мексиканския щат Гереро, властите отмениха всички образователни занимания в уязвимите райони и задействаха осигуряване на убежища, съобщи РИА Новости.

„Следвайки препоръките на Министерството на гражданската защита във връзка с преминаването на циклона "Джулия" и с цел защита на физическата неприкосновеност на учениците и преподавателския състав, присъствените учебни дейности в сряда, 12 октомври, се преустановяват във всички степени на обучение в общини в регионите Коста Чика, Акапулко, Коста Гранде и горната част на Сиера“, се казва в изявление на Министерството на образованието на щата Гереро.

Местни издания съобщават, че няколко души са били отнесени от водата - мотоциклетист, жена на тротоара и "половин дузина студенти", без да уточняват съдбата им. Според губернатора Евелин Салгадо щетите все още са незначителни, няма информация за ранени или загинали.

В социалните мрежи потребители споделят кадри от паднали дървета и мощни водни потоци по улиците на Акапулко, достигащи метър дълбочина. Губернаторът на щата Евелин Салгадо призова жителите да останат бдителни, тъй като умерените до силни дъждове продължават в региона и публикува списък на организираните приюти.

Тропическият циклон "Джулия" нанесе огромни щети на страните в Южна и Централна Америка от неделя. Наводненията от Венецуела до Мексико взеха десетки жертви и засегнаха в различна степен стотици хиляди хора. / БГНЕС

Мексико / Мексико