Циментовият гигант Lafarge призна за подкрепата на ИД

Френският производител на цимент Lafarge се призна за виновен в САЩ за подкрепа на "Ислямска държава" и други терористични групировки.

Фирмата се съгласи да плати глоба в размер на 777,8 млн. долара за плащанията, които е направила, за да поддържа работата на фабрика в Сирия след избухването на войната през 2011 г.

Прокурорите заявиха, че това е първият случай, в който компания се признава за виновна в САЩ за подпомагане на терористи.

От Lafarge заявиха, че "дълбоко съжаляват" за събитията и "поемат отговорност за отделните замесени ръководители".

Производителят на цимент, който през 2015 г. беше закупен от швейцарската Holcim, заяви, че тяхното поведение е било "грубо нарушение" на кодекса за поведение на Lafarge.

Фирмата откри завода си в Джалабия близо до турската граница през 2010 г. след инвестиция от 680 млн. долара.

Американските прокурори заявиха, че сирийското дъщерно дружество на Lafarge е платило на "Ислямска държава" и на друга терористична групировка - "Фронт ал Нусра", равностойността на 5,92 млн. долара за защита на персонала на завода, докато гражданската война в страната се е засилвала. Ръководителите са описали договореностите като плащане на "данъци", казват те.

В крайна сметка компанията евакуира завода през септември 2014 г., когато Ислямска държава поема контрола над града и фабриката. Но преди напускането му сделките са помогнали на компанията да реализира продажби за 70,3 млн. долара, твърдят прокурорите.

Преди това от Lafarge признаха, че са били давани подкупи след вътрешно разследване. Но заместник-главният прокурор на САЩ Лиза Монако заяви днес, че действията на компанията "отразяват корпоративната корупция на много тъмно място".

В изявление новият собственик на Lafarge - Holcim, заяви, че нито едно от действията не е свързано с Holcim, "който никога не е работил в Сирия".

Той добави, че бившите ръководители на Lafarge, участвали в престъпните дейности, са ги скрили от Holcim, както и от външните одитори./БГНЕС, Би Би Си