Циципас надви екзекутора на Гришо за втора поредна титла в Монте Карло

Стефанос Циципас защити титлата си от турнира на червени кортове в Монте Карло, след като победи на финала Алехандро Давидович Фокина с 6-3, 7-6 (3).

Гръцкият тенисист, за когото това беше участие на четвърти Мастърс финал, можеше да затвори срещата далеч по-бързо, след като сервира за мача при 5-4 във втората част. Лек срив в играта му позволи на Давидович Фокина да стигне до тайбрек, но за повече 22-годишният испанец нямаше сили днес. Ден по-рано той победи Григор Димитров, за да стигне до мач за титлата.

С успеха днес Циципас стана едва шестият в историята, който успява да защити трофея си от Монте Карло в Оупън ерата. Преди него това са правили Рафаел Надал (2005-12, 2016-18), Хуан Карлос Фереро (2002-03), Томас Мустер (1995-96), Бьорн Борг (1979-1980) и Илие Настасе (1971-1973).

За третият поставен Циципас това беше първа титла от миналия май, когато за последно триумфира в Лион. По-рано през седмицата Циципас записа победи над Фабио Фонини, Ласло Джере, Диего Шварцман и Александър Зверев.

„Искам да те поздравя, обърна се към своя съперник Циципас. - Спомням си, когато играх първия си Мастърс финал. Разбирам какво чувстваш. Ти ме правиш по-добър. Мисля, че сме играли и като юноши. Изминахме дълъг път. Искам да те поздравя за тежката работа. Поздравления за теб и хората, които са зад гърба ти. Това е невероятен турнир. Спечелих го миналата година. Това е специално място за мен. Това беше първият турнир, който гледах като шестгодишен. Не съм си мислел, че ще бъда тук. Благодаря на целия ми екип, че ми помага. На баща ми, на майка ми, на брат ми, на семейството ми. И на Патрик (Муратоглу) – ако не бе поел риска да ме приемеш в своята академия преди няколко години, може би нямаше да съм тук. Искам да благодаря и на моите сънародници. Монако, благодаря много“. /БГНЕС